Olympialaisia ennen.....

Kohta alkaa kisat. Ja sitten ei taida joutaa blogeja kirjoittelemaan. TV:n hiihtolähetykset alkavat ainakin heti aamukahvien jälkeen. Saahan nähdä, miten nuo koronatestit sotkevat pakkaa. Ei kyllä mieltä innosta, jos vaikkapa hiihtopuolella osa huipuista joutuu jättämään kekkerit väliin. No ainahan toki joku sairastuu muutenkin, mutta on se vaan niin, että jos vaikkapa Weng tai Kruger ei voi osallistua, niin joku toinen kiittää ja kuittaa. Joku Wengin poissaolo viestistä antaa erinomaisen mahdollisuuden vaikkapa Suomen kvartetille.

Tuleeko mitaleja? Tuleehan niitä, mutta montako. Veikataan 4 mitalia. Jääkiekkosta pitäisi tulla, mutta nyt tekee tiukkaa miestenkin puolella? Finaalipaikkaan en usko. Mutta kerrankos sitä on väärässä oltu. Miten maalivahtikohu vaikuttaa naisiin. Niin muuten....kenenkä syy se oli, että maailman ykkösveskaria Noora Rätyä ei valittu joukkueeseen. Koutsi on saanut jo kuulla kunniansa, mutta ei ole Noora naikkonenkaan niitä helpompia tapauksia.

Mitaleita ei ole luvassa nyt näistä lumilauta/freestyle -lajeista. Savon velikulta Rene voisi superonnistumisella olla lähellä. Mäkihyppy on meillä pohjamudissa eikä alppihiihdossa tilanne ole juurikaan parempi. Ikävä tulee Ahosia, Poutiaisia ja Palandereita. Entäs yhdistetyn Herola. Mahikset on, jos mäki onnistuu. Siitä se on kiinni. Pikkumäen kisassa se on mahdollista. Toivotaan Ilkalle onnistumista.

No mutta entäs hiihto: Kaikki huomio kiinnittyy pe 11.2 klo 9.00. Silloin on Iivon supermatka eli 15km ja pertsaa väliaikalähdöllä. Mitaleitta jääminen olisi kieltämättä jonkin sortin pettymys....niin ahneita me ollaan. Ja entäs sisko Kepa. Nyt tai ei koskaan. Se on pelin henki. Kymppi pertsaa korkealla ja suht raskaissa maastoissa sopii Kepan ominaisuuksille. Tietenkin mitalikanditaatti on myös painonhallintaankin panostanut Krista. Ainakin lähempänä maailman eliittiä hän nyt on kuin parina edelliskautena.

No mitaleille on tietenkin mahikset myös viesteissä. Ja parisprinteissä, varsinkin kun ne hiihdetään pertsalla. Eli koko mitaliveikkaus on se, että miesten hiihdoista 2 mitalia, naisissa 1 mitali sekä jääkiekosta 1. Voi vaikuttaa pessimistiseltä arviolta, mutta paljon vaikuttaa näihin korona. Lisäksi on hyvä muistutella, että kyllä ne sijat kymppisakissakin ovat kovaa luokkaa näissä kahinoissa. Maailmahan ei ole mitään ilman keskinkertaisuuksia. Keskinkertaisuus on mittari, jonka ansiosta parhaat ovat olemassa.

Ja vielä.....

Ampumahiihdon tilanteesta luin Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Inveniuksen tunnelmista. Hänhän voitti tuossa taannoin kaksi mitalia nuorten EM-kisoissa. Siis meidän oloissa harvinaiset arvokisamitalit. Otto on kehittynyt rajusti viime vuoden aikana. Mutta kuinka ollakaan….kaveri treenaa ruotsalaisen valmentajan harjoitussysteemeillä.

Joku aika sitten totesin, että suomen amphiihdossa on piristymisen merkkejä. Niin onkin, mutta kuka näistä piristymisistä treenaa maajoukkueen valmentajan Jonne Kähkösen johdolla. Ei vissiin kukaan. Mari Ederi asuu Itävällassa. Tero Seppälä vetää Hovantsevin ohjeilla. Ja nämä nuoret huiput Otot ja Artut muilla kuvioilla.

Otto toteaakin, että liiton harjoitukset ovat liian kevyitä. Tarvitaan tehoja ja voimaa, ei hiljaista hissuttelua! Niinpä….tuttu tilanne jo reilun 10 vuoden takaa. Täysin sama havainto jo silloin. Peekoo ja huolto olivat tuttuja termejä jo silloin. Ja samat kaverit pyörittää tätä sirkusta. Tämä valmennuksellinen harha näkyy ja kuuluu myös Yle:n ampumahiihto ”asiantuntijoiden” lausunnoissa. Niin….nämä Oton kaltaiset julkiset lausunnot näistä herkistä asioista ovat herkkiä asioita tietyille tahoille. Mutta ei siitä sen enempää.

Eli näillä mennään eteenpäin.....yritetään rimpuilla.

 

-Artsi