Tämmöistä tällä viikolla….

Olympialaisia kommentoidessa en tainnut huomioida lainkaan lätkää, vaikka sieltä tuli kultaa ja pronssia. Jos jotakin kannattaa hehkuttaa, niin koutsi Jukka Jalosta. Siinä on koutsi, joka osaa valita sopivat pelaajat porukkaan. Ei välttämättä mitään tähtiä. Vaan juuri sopivat, jotka sitoutuu pelaamaan joukkueena sellaista lätkää, jolla pärjätään.

Mutta siis minusta tämä laji saa tässä maassa liian ison arvon. Se vaan on alkanut yököttää. Nytkin taisi yhdessä Ilta-Sanomissa olla 24 sivua pelkkää leijonien kultahumua. Ja vielä yököttävämpää….joka aamu TV:ssä huudetaan sen 8 kertaa, miten joku suomalainen on saanut syöttöpisteen jossain NHL:ssä. Tänä aikana, jolloin on ehkä tärkeämpiäkin asioita ratkottavana. Vaikka lajia seuraan, niin liika on liikaa.

Viikonloppuna kisattiin myös nuorten SM-hallien merkeissä. P-savolaiset nappasivat näistä hurjan osanottajamäärän kisoista myös mitaleita ja hyviä sijoituksia. Kestävyyspuolelta ainakin Vieremän Mikko Kauppinen, Visan Katariina Kärkkäinen ja SiiPo:n Pinja Laasanen nousivat palkintopallille. Niin...tämä Vieremän kaveri sai syksyllä isoa valtakunnallistakin palstatilaa Cooperin testi tuloksellaan. Nyt tuli siis ekoista SM-kisoista ekat mitalit, joten hyvin lähti ura liikkeelle. Mikon juoksemat ajat hallissa vastaavat hyvin Cooperin testissä juostua matkaa.

Pekingin kisoissa P-savolaiset urheilijat olivat hienosti maailman valokeilassa. Mutta nyt Iivon, Kepan ja Ilkan vanavedessä myös tämän maakunnan nuoret näyttivät, että sieltä on tulossa todella lupaavia kasvoja. Nuorten hiihdon ja ampumahiihdon MM-kisat…...tästä piiristä Heikkisen Arttu, Inveniuksen Otto ja Ruuskasen Arsi nousivat kertaheitolla maailman valioiden joukkoon.

Ruuskasen Arsi: ”Uskomaton fiilis. En ihan odottanut, että kultaa tulee. Ajattelin, että top kymppi olisi mahdollista”

Otto Invenius: ”Olen tosi tyytyväinen hopeaan. Parhaani tein, enkä huonolle hävinny. Kisa oli kovatasoinen, sillä mitalikolmikko ampui kaikki pelkkiä nollia”. Kisan jälkeen Ottokin joutui doping testiin: ”Minä hoidin homman nopeasti alta pois. Norskit jäivät sinne kuivanoloisina kyykkimään”, oli Otto todennut.

Arttu Heikkinen: ”Ei ole hiihtäminen ollu näin helppoa ikinä. Oli kyllä hyvä kulku”. Näin Arttu kultamitali suorituksen jälkeen. Kisoissa toisenkin mitalin ottanut kaveri kunnioitti 1700m:n korkeutta: ”Tarkoituksena oli aloittaa kisa rauhassa ja pitää pää kylmänä. Ja se kannatti”, totesi kisan nopein hiihtäjä.

Joku on opastanut, että ikinä ei pidä liikaa hehkuttaa nuorten MM tai nuorten SM – mitalisteja. Molemmista on vielä pitkä matka aikuisten arvokisa tai SM menestyjiksi. Totta se on, mutta antaa se ainakin hyvät mahdollisuudet aikuisten tasolla pärjäämiseen. Niin...aikuisten arvokisamenestyjiksi on vuosien saatossa noustu, vaikka nuorten tasolla ei ole edes päästy EM tai MM-kisoihin. Ja voisi kai sen niinkin sanoa, että jos napsii mitaleita nuorten arvokisoista, niin mahdollisuudet ovat hyvät aikuisissa. Mutta siinä jos missä valmennuksen osuus ja taso näyttelee hirvittävän ratkaisevaa roolia.

Mutta eipäs jaaritella tämän enempää. Mennään kohti kevättä aurinkoisessa kelissä....

 

-Artsi