Juuhaukkia ja SM-hiihtoa

Juuhaukki….

Yksi ura taisi tulla tänä keväänä tiensä päähän. Ura vailla vertaa. Se oli sellaista dominointia ja välillä murskaavaa ylivoimaa, että monelta meni maku koko naisten hiihdosta. Mutta ei se ollut tämän kestävyys ja hapenottoihmeen syytä. Ehkäpä moni meikäläisistäkin voisi ottaa oppia hänen harjoittelustaan. Juuhaukki jättää valtavan aukon naisten hiihtoon.

Vaikka lopettaminen avaa jatkossa paremmat voittomahdollisuudet myös suomalaisille, en kyllä hehkuta moisella asialla. Ehkäpä tyytyväisimpiä ovat kansainväliset hiihtopomot. Maastohiihto TV-lajina maailmalla häviää jopa mäkihypylle ja ampumahiihdolle, eikä Juuhaukin ylivoima ole ainakaan helpottanut hiihdon näkyvyyden vahvistamista. Mutta siitä on ollut turha syyttää edelleenkään Juuhaukkia. Oli miten oli….tuollaista ylivoimaa ja ennen kaikkea tuollaisilla kestävyysominaisuuksilla olevaa urheilijaa oli hieno seurata. Ja silloin se meno maastossa on juuri sellaista kuin sen pitääkin olla.

Nuorten SM-hiihdoista.....

Puijolla kisattiin nämä kekkerit aivan loistavissa olosuhteissa. Jo avauspäivänä nähtiin Puijon 18-ikäisten nuorten miesten ylivoimaa, kun Niilo Mäkinen ja Jalmari Berqvist veivät odotetusti ja helposti parisprintin mestaruuden. Samalla se oli esimakua, mitä tuleman pitää. Seuraavana päivänä kaksikko otti suvereeni esityksen jälkeen kympillä kaksoisvoiton ja ettei mitään jäänyt epäselväksi, niin vika päivän pitkältä matkalta Niilo Mäkinen mestaroi itselleen viikonlopun kolmannen kultamitalin. Siinä jäi tässä sarjassa vähäisiä murusia muille jaettavaksi. Ja vieläkin vähäisempiä murusia olisi jäänyt jakoon, jos nuorten AH:n maailmanmestari AH (Arttu Heikkinen) ei olisi sairastellut ennen näitä SM-hiihtoja. Niin....siis Puijon ylivoima tässä ikäluokassa on häkellyttävää.

P-Savoon tuli jättimenestys myös N23v sarjassa, jossa Iisalmen Visan Vilma Ryytty ja Siiri Kaijansinkko ottivat kaksoisvoiton 5km:n matkalla. Lisäksi Visan Roosa Riikola napsi 5:nnen sijan. Kaksoisvoittoa voitaneen pitää aikamoisena yllätyksenä, sillä taakse jäi varsin kovia kasvoja. Muun muassa muutaman vuoden takainen nuorten MM-mitalistimme Anita Korva jäi Vilmalle liki minuutin. Korva kulkee tällä hetkellä urallaan ”kuutamolla” ja siitäkin kertoo sunnuntain pitkän matkan keskeyttäminen.

Muitakin hienoja sijoituksia nähtiin näissä Puijon SM:ssä. Mitaleille ylsivät ainakin puijolaisista Nuutti Mäkinen ja nuorten maajoukkuesuunnistaja Santeri Kirjavainen M20-sarjassa. Lisäksi ainakin Kiuruveden Olli Kouvalainen ja Puijon Iina Savolainen ylsivät komeasti kymppisakkiin.

Kisoissa oli paljon osanottajia, mutta sunnuntain pitkillä matkoilla esimerkiksi 18-ikäisten sarjoissa loppuun hiihti vain alle 20 hiihtäjää.

Ja loppuun vielä......P-savolaisten mitalistien kommenteista: Nuutti Mäkinen: Selän kanssa on ollut ongelmia. Harjoittelutaukoakin on tullut 7 viikkoa. Siiri Kaijansinkko: Vielä kuukausi sitten jalka oli paketissa. Olen päässy treenaamaan vasta 3 viikkoa. Jalmari Berqvist: Vika viikot ovat olleet vaikeat. Ylirasitusta ja sitten vielä koronaa.  Niin.....ehkäpä nuo sairastelut ja muut vaikeudet antaa kropalle sopivasti tilaa palautumiselle ja siitä eikun palkintopallille.

Nauttikaa kunnon keleistä!

 

-Artsi