Kuuma yleisurheilukesä on alkanut…..

Niin….suomalainen yleisurheilu on kulkenut viime aikoina mukavassa myötäisessä. Tuleva kesä on sikäli mielenkiintoinen, että meitä odottaa niin MM kuin EM-kisatkin. Ja ainakin Munchenistä voisi odottaa jotakin, sillä juuri eurooppalaisella tasolla ollaan oivassa nosteessa. Mutta tuleeko niitä mitaleita, onkin jo toinen juttu. Ei meillä kuitenkaan niitä mitalikanditaatteja liikaa ole.

Kesän yu-kausi on tosiaan käynnistynyt ja jatkuu huikealla vauhdilla. Kauden kuudesta Motonetista neljä kisataan kirkkaasti ennen juhannusta. Miten käy sitten heinä-elokuussa. Taitaa olla hyvät kisat vähissä ainakin pk ja kansallisen tason urheilijoille. Kalevan kisat elokuun alussa. Mitä sitten. Monenko kausi loppuu siihen. Ei hyvä.

Meillä piirissä käytiin helatorstaina Kiuruvedellä pm ja sl-maastot. Mukana noin 60 juoksijaa, joista puolet järjestävästä seurasta eli Kiuruveden Urheilijoista. Itse olisin mennyt katsomaan ihan paikan päälle, mutta lupauduin jo hyvissä ajoin muihin urheilumenoihin. Niin….parhaimmillaan 2000-luvun alussa nämä vastaavat maastot kokosivat 250 juoksijaa. Eli hurjalla prosentilla on tultu alas.

Kiuruveden Urheilijoiden ohella piirin toinen upeaa kestävyysjuoksutoimintaa tekevä seura eli RRR järjesti Rauhalahdessa torstaina Kallavesj-kympin. Siellä oli myös se 60 juoksijaa. Lähinnä keski-ikäistä ja veteraaniporukkaa. Piirin kovimmista menijöistä ja lähellä Suomen kärkeäkin oleva Partasen Ansku alkaa päästä kuntoon koko talven harjoittelua estäneen jalkavamman jäljiltä. Ansku tähtää edelleen Kalevan kisoihin, vaikka sanoikin, että usko oli jo mennä. Mutta taisi Ansku itsekin kympin jälkeen huomata Matin ja Tepon sävelin....että ”minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy”. Miesten puolella P-Savolaisten kovinta menoa esitti tuttuun tyyliin Parkkosen Harri.

Lahden Motonetissä 3000m:n kisoissa juostiin ihan mukavaan tahtiin. Miehissä 90 millin kaveri eli Emil Helander paineli ekaa kertaa komeasti alle 8 minuutin. Rupeaa pistämään hanttiin itse Topillekin. Naisissa Ilona Monosen eleettömän vahva meno jatkuu.  Piirin kavereista Katajaa edustavat Mikko Hirvonen ja Lotta Tarvainen kiersivät rataa ennätystahtiin.

Mitäs muuta....erityisesti säväytti jo aiemmin tonnivitosella Nathalie Blomqvistin komea aika. Näkihän sen jo maastoissa, että nyt rupeaa kello tykkäämään. Niin...ja onhan siellä muissakin lajeissa tehty ihan lupaavia noteerauksia. Ja myös P-savon urheilijat ovat olleet hienosti esillä.

Eli tästä vaan kohti kesää... ja kovempia kekkereitä.

 

-Artsi