SM-maastoista......en ollut paikalla, mutta TV:stä tuijottaen...

Naisten puolella säväytti Nathalie Blomqvistin meno. Siinä jäi olympiafinalisti Mäkikin kauas ja muut hurjan kauas. Mutta ei ihme. Kun Nathalie on ollut noin 3 kuukautta talven aikaan etelässä ja korkealla, niin pakko sen on jossain näkyä. Siinä tulee helposti kilsavauhdissa se 15 sekan ero. Niin...Nathalien treenaaminen etelässä on sisältänyt liki kaiken ns perusharjoittelua eli pee ja veekoota.

Miehissä tai itse asiassa nuorissa katseet suuntautuivat Vieremän Kauppiseen. Ei ole tämä kaveri käynyt etelässä treenaamassa eikä kovin korkeallakaan. Siihen on riittänyt Vieremän maisemat. Mutta Mikko on poikkeus tässä maassa. Siis positiivinen poikkeus. Kun katselin kaverin menoa ja tiedän hänen nuoruustaustojaan, niin tuntuu hyvälle. Suorastaan ihanalle. Ei ole ainakaan kaveria poltettu loppuun nuorena. Siis se 70-luvun meininki tulee mieleen. Näitä tapauksia toivoisi lisää. Kiitos Mikko. Nyt kohistaan jo hurjista rata-ajoista tänä suvena. Annetaan nyt homman rauhoittua ja pitää muistaa, että ratajuoksut ovat ihan oma juttunsa. Ja varsinkin Mikolle, joka vasta eka kesää kohtaa tämän maailman. Mutta on siinä esimerkkiä.....

SM-maastoissa P-savolaisista Reippaan naikkoset nappasivat joukkukisassa hopeaa. Hieno saavutus, vaikka heidän ehkäpä kovin valttikorttinsa Partasen Ansku kisaili aivan puolikuntoisena. Koko talvi on mennyt jalkavamman kanssa, jonka hän sai Uudenvuodenjuoksussa Karttulassa. Reippaan paras oli Nakkilassa Pihla Hokkanen, joka sijoittui 11. sijalle perässään Maria Murtorinne. M17-sarjassa Visan Henri Säisä juoksi hienosti ollen 7:s. Saman sijan saalisti myös Katajaa edustava Lotta Tarvainen N22-sarjassa.

Mitäs muuta.....olihan siellä vaikka mitä, mutta myös Eemil Helanderin meno vakuutti. Hyvin iski myös Karttulan kujien ykkönen Mika Kotiranta. Ossi Kekki otti maastojen ainoana 2 mitalia. Sekin on kovaa kamaa. Camilla Richardsson joutui yllättävän lujille Johanna Peiposen kanssa ja mitaleille ylsi myös entinen hiihtäjä, nykyinen vuorijuoksija Sussu Saapunki.

Niin.....nyt sai Karttulan katujuoksukin mainosta YLE:n lähetyksessä. Ja mikä ettei, moni Karttulan kujilla juossut ylsi mitaleille ja hyville sijoille myös Nakkilassa.

Vaikka osanottajia SM-maastoissa oli ihan hyvin, niin osanottajien ryntäystä ei kyllä koettu…….alaspäin on tultu ja rajusti. No joo, harrastajamäärät on tottakai tippuneet. Siitähän siinä on selkeästi kyse. Mutta mutta….Hollon Late kirjoitti, että maastojuoksukulttuuri on Suomessa kadonnut. Ennen jokainen kynnelle kykenevä mailerikin piti kunnia-asiana osallistua. Nyt ei. Ajat ovat muuttuneet, mutta se ei saisi olla mikään selitys. Ajan kuva on, että yleisurheilusta on tullut etenkin junioritasolla sisäurheilua. Se ei ruoki kestävyyskipinää. Ja vielä….nyt monien aikuisjuoksijoiden kilpailukausi jää liian lyhyeksi. Aloitetaan juhannukselta ja lopetetaan Kalevan kisoihin, lataa Hollo. Maailmalla kestävyysurheilijat kilpailevat lähes läpi vuoden. Ei huippukuntoa kannata ikinä päästää liian kauaksi. Siksi kauden pidentäminen maastoilla niin keväästä kuin syksystäkin olisi tärkeä asia. Ja vielä….meillä pelätään, että maastojuoksuihin osallistuminen pilaisi jotenkin ratakauden. Se on täysin väärä ajatusmalli. Näin siis Hollon Late viime viikon Urheilulehdessä.

Nyt eikun kesää kohti....ja ennätykset uusiksi.

 

Artsi