Jotain Kalevan kisoista….

Kalevan kisat pidettiin siis Joensuussa. Aiemmin kisat ovat pidetty Joensuussa v.1972 ja v.2002. Ja joka kerta Joensuun kisojen jälkeen on oltu matkalla sen jälkeen arvokisamenestykseen. Ja aina Muncheniin. Kyse on suorastaan ällistyttävästä yhteensattumasta. Toivoa sopii, että nytkin EM-kisoista tuliaisina on mitaleja ja muita hyviä sijoituksia.

Joensuun Kataja osaa järjestää hyvät kisat. Niin nytkin. Tunnelma ja meno oli mukava. Ainoastaan lauantain myräkkä sotki hieman kuvioita. Eikä kahvioiden ja muiden myyntikojujen hinnoilla lähdetty ryöstämään. Kahvi ja riisipiirakka yhteensä 2 e ja se kuuluisa makkara 2 e. Eli olisi ihan hyvin voinut yrittää sitä makkaransyönnin A-luokan tulosta, kun muuhunkaan ei enää ole.

Miesten kymppi ja vitonen hullaannutti joensuulaisyleisön. Ja mikä ettei. Kauden komeetta, oman kylän poika Kotiranta otti omansa ja loppukiri irtosi komeaan tyyliin. Hienoa oli myös nähdä tiimityötä seuran osalta, kun Arttu Vattulainen huolehti kympillä vauhdinpidosta ja Samuel Auvinen vitosella ensimmäisten kierrosten aikana. Joensuussa tehdään muutenkin kestävyysjuoksun osalta huimaa työtä Lehtisen Tuomon johdolla. P-savolaisseurojen ainoa miesedustaja oli näissä kisoissa Vieremän nuori Mikko Kauppinen, jolle nämä olivat ekat Kalevan kisat. Sijoitus vitosella 13:sta aika lailla coopertuloksen oikeuttavalla ajalla.

Naisten kympillä yleinen taso oli tippunut edellisvuodesta, jolloin 10 ekaa meni alle 35 minuutin. Nyt juoksi vain 4 niukasti sen alle. Kokeneet ”jyrät” ovat edelleen kovia. Muun muassa 49-v Laura Manninen oli 4:s ja 6:nneksi ylsi Ulla Virtanen, joka tunnettiin aiemmin paremmin nimellä Tuimala. 2000-luvun alussa kaksikko Ulla ja Anni Tuimala juoksivat todella kovaa….Ullan enarit 4.18 ja 9.07. Lisäksi vitosella monenlaista vaivaa uransa aikana kokenut, nyttemmin valmentajanakin toimiva Janica Mäkelä otti hienosti hopeaa. P-savon juoksijoista kolmikko Maria, Pihla ja Lotta tulivat maaliin liki yhtaikaa sijoille 11-13.

Esteet: Naisten kisa oli jo ennakkoon mielenkiintoinen. Ei ollut selkeää ennakkosuosikkia. Kortit olivat avoinna aikas monelle. Lisäksi viime vuoden kärkiviisikosta kukaan ei ollut mukana. Reippaan Pihla Hokkanen teki loistavan juoksun. Mitali oli Pihlalle monien vaikeiden vuosien jälkeen tosi iloinen ja tunteellinen asia. Pihlan kausi on ollut nosteessa aina sieltä halleista saakka ja nyt saavutettu pronssi antaa taatusti nostetta myös jatkoon. Miesten esteissä kuopiolaisen ja Katajaa edustavan Hirvosen Mikon suoritus oli vähintään Pihlan tasoa. Mikon 5:s sija hienolla ennätysajalla oli tuohon kohtaan ja kaikki menneen vuoden ongelmat tietäen fantastinen veto!

Tonnivitoset: Naisissa kulta ja hopeamitskut olisi voitu jakaa jo ennen kisaa. Pronssista sen sijaan käytiin hurja otatus. Ja siinä kahinassa oli mukana myös Mensosen Veera. ”Ronssiryhmä” tuli puolimatkaan todella verkkaista vauhtia. Sitten alettiin nostaa kytkintä ja vikat 300m oli melkoista menoa. Tämä oli pienten marginaalien peliä ja lopulta Veeran sijoitus 6:s. Hyvä sija. Erinomainen taistelu. Muutkin vetivät kovaa. Ainahan pientä jossiteltavaa jäi, mutta kuten Veera totesi: Pitää vain ensi kertaan treenata niin kovaa, että mitali on otettavissa. Miesten vastaavalla matkalla tilanne oli hieman vastaava. Kärkikaksikko oli odotettu jo ennakkoon, mutta pronssi oli yhden sun toisen mahdollisuus. Lopulta sen vei Aleksi Kivelä, kun vaikkapa kovan kirin omaava ja edellisvuosien mitalisti Konsta Hämäläinen ei pysynyt kärjen mukana eikä sitten ennättänyt enää mitalivauhtiin.

Kasit: Naisten alkuerissä nähtiin P-savolaisittain jotain virkistävää, kun Veera nakutteli erittäin terävän oloisesti toisen alkuerän ykköseksi. Veera tiesi ekan alkuerän ajat ja päätti, että nyt vedetään vaikka omalla vedolla kovempaa. Ja se olikin täysin oikea ratkaisu. Varmistelemaan ei kannattanut ryhtyä, vaikka se söikin sitten paukkuja itse finaalista. Alkueräjuoksu oli kuitenkin, ainakin allekirjoittaneen mielestä ehkäpä Veeran uran paras veto. Niin….tämän matkan finaalipaikka on aikas harvinaista herkkua p-savolaiselle juoksijalle viimeisten vuosikymmenten aikana. No Kirsi Pekkanen kylläkin tässä joku vuosi sitten sen teki. Miesten kasilla ei mitään uutta auringon alla. Rinne hallitsee mielin määrin ja tänä kesänä hienosti eteenpäin menneet Ville Lampinen ja Santtu Heikkinen tulevat peesissä.

Niin....kisat ovat ohi ja pääsihteeri Tuomo Lehtinen on kuulema suht tyytyväinen. Seuran omat urheilijat takoivat menestystä kentällä ja taloudellinen tuloskin mennee selvästi plussalle. Helppoa tuo plussatulos ei ole, sillä Urheiluliitto laskuttaa 120 000 e, että kisat saa järjestää. On siinä tekemistä.....saa myydä monta makkaraa ja vähän muutakin, että homman saa plussalle. Yleisöä tietojen mukaan oli seuraamassa noin 15000 henkilöä.

Näillä eväillä kohti EM-kekkereitä. Nyt eikun taas marjan poimintaan.....

 

-Artsi