Kaikenlaista…… vuodatusta...

Kuopion Itsenäisyysmaraton on kuulema peruttu. No nyt ei ainakaan koronan takia.  Tapahtumassa on osanottajien määrä ollut siellä 200 nurkilla. Lisäksi tapahtuma on perinteisen perinteinen.

Niin….jos jokin juoksutapahtuma ei vedä osanottajia, niin silloin kisan perumisen / lopettamisen ymmärtää. Näitäkin on tässä piirissä varsinkin tänä vuotena ollut enenevissä määrin. Siis eihän mikään seura eikä talkooväki jaksa eikä innostu, jos juoksijatkaan eivät innostu. Tosin jossakin Leppävirralla eräs todellinen seurafanaatikko pitää kymmeniä, eikun satoja kisoja vuodessa, olipa porukkaa paljon tai vähän. Siitä kyllä hatunnosto ja kumarrus sinne suuntaan.

Siis….mutta kun tämä Kuopion Itsenäisyyskisa ei kärsinyt osanottajapulasta. Porukkaa tuli viettämään ja juoksemaan sekä kunnioittamaan Suomen itsenäisyyttä ympäri maata. Tällaista kisaa ei olisi pitänyt perua / lopettaa. Ja järjestävänä seurana on kuitenkin piirin johtava suurseura. Eipä olisi uskonut.

Mikä lienee syynä kisan perumiseen. Siitä ei ole tietoa. Tottakai se vaatii järjestelyjä ja talkooväkeä. Mutta luulisi noin isossa seurassa olevan porukkaa ja intoa tapahtuman järkkäämiseen. Eihän tuollainen kisa nyt ihmeitä kuitenkaan vaadi. Kisa juostaan edestakaisena vitosen lenkkinä, joten ei liikenteenohjauksenkaan tavatonta määrää tarvita. Tottakai Vänärin pukutilat ovat olemattomat, mutta on siellä pärjätty ennenkin. Eikä tapahtuma tuollaisilla (200) osanottajamäärillä mene ainakaan miinukselle. Niin....jos kestävyysjuoksu ei ole sitten seuran ytimessä, niin on niitä helpompiakin tapoja viettää Itsenäisyyspäivää.

No tämä oli nyt sitten lokakuun lopun vuodatusta. Tiedän tasan tarkkaan, että nämä kisojen järjestelyt vaativat paljon. Ja ainakin juuri niiltä jotka homman organisoivat. Huoli tässä on kuitenkin se, että miten meidän piirin kestävyysjuoksukisoille tätä menoa käypi. Seurojen talkootykkien keski-ikä lähentelee kasikymppiä. Kukaan ei halua tehdä enää vapaaehtoistyötä. Ainakaan nuorempi väki. Juoksijoiden tai ainakin kisojen osanottajien määrä vähenee. Yhtälö ei ole helppo.

No noista kisoista tuli mieleen.....onnistuisko nykyään ja mikä taho olisi järjestäjänä? Joskus takavuosina nimittäin yleisurheiltiin Kuopiohallissa sanamukaisesti yötämyöten. Klo 23.00 illalla alkoi P-Savon, Suur-Savon ja P-Karjalan välinen 14-15 -vuotisten yöpiiriottelu. Kisa oli pitkään tasaisen ja se retkesi vasta vika lajeissa, jotka takasivat voiton Suur-Savolle. Ylimääräisenä lajina oli mielenkiintoinen 3000m juoksu, jossa naiset lähtivät minuutin miehiä aiemmin matkaan. Kisa oli näyttävä ja se ratkesi vasta maalisuoralla kun muuan Kalle Husso kiri niukkaan voittoon.

Sellaista siis aikoinaan....tänään Savon Sanomien pääkirjoituksessa pohdittiin, mitä P-Savon urheilussa on tänä vuonna saavutettu. Tottakai esillä oli Iivon ja Kepan komeat saavutukset. Sitten tietenkin hehkutettiin Kupsia ja Kalpaa sekä lentopallossa vaikkapa Puijo Volleyta. Ihan oikein...mutta olisiko voitu samalla nostaa esille yleisurheilun puolelta joitakin nimiä. Vai onko vaikkapa meidän naiskuulantyöntäjät sitten niin paljon heikompaa sorttia kuin naislentopalloilijat?

Tässäpä jotain näin lokakuun lopun ratoksi. Koetetaan pärjätä, vaikka elämme kovia aikoja. Ja eikös se niin ole, että taantuma on silloin, kun naapuri saa potkut. Lama on silloin, kun itse saa potkut.

 

-Artsi