Karttulan maakuntaviestijuoksu

Vuosi kääntyi lokakuulle hienoissa merkeissä, kun Karttulassa kisailtiin jälleen maakuntaviestijuoksun tiimoilta. Kuopiossa uhitellut sade ei Karttulaan eksynyt ja keli oli mainio. Lähes tyyntä, melkein 10 astetta lämmintä ja ajoittaista auringonpaistetta. Mahtavaa!

Joukkueita saatiin kilpailuun mukaan noin 70, mikä on pieni tasonnosto kahteen edelliseen vuoteen. Yleisöä huoltajineen kaikkineen tuntui kuitenkin olevan todella hienosti paikalla, mihin varmaan vaikutti myös kisapaikalle saapunut vieras Juha Mieto. Mietaa saapui paikalle jo mukavasti ennen päivän ensimmäistä starttia eli perhe- ja kaverisarjoja.

Perhe- ja kaverisarjoissa riitti jo tasoa, sillä mukana olivat juoksuareenoilla menestystä tänäkin vuonna niittäneet Veera Mensonen ja Pinja Laasanen sekä ilmailuviisiottelun MM-hopeamitalisti Lauri Ikonen. Mukana oli myös entisiä kovia juoksijoita mm. Anne Jääskeläisen, Janne Heikkisen ja Pasi Ronkaisen myötä.

Ensimmäisen startin jälkeen oli Mietaan haastattelun vuoro. Mietaa ihasteli Karttulan maisemia ja tapahtumaa ylipäätään ja toivoi muidenkin ottavan tapahtumasta mallia. Iästään huolimatta Juha harrastaa yhä paljon liikuntaa ja penkkiurheilua. Pyöräilyä tulee kuulemma tehtyä kuutena päivänä viikossa ja telkkarista katsottua urheilua mahdollisimman paljon. Lopuksi kovana mämminsyöjänä tunnettu Mietaa haastettiin makkaransyönnin a-luokan tuloksen – 7 makkaraa - kimppuun, eikä se ollut temppu eikä mikään. Haastatteluhetkellä oli jo mennyt 2 ja loput 5 menivät päivän mittaan.

12-vuotiaat tytöt ja pojat pääsivät yhtä aikaa matkaan. Tuon ikäisissä ei välttämättä ole suuria eroja tyttöjen ja poikien tasossa, eikä sitä ollut nytkään. Lähes tasatahtia mentiin ja lopulta tyttöjen joukkue Vieremän Koitto tuli ensimmäisenä maaliin. Poikien voitto PHS:lle todella kovan loppukiritaistelun päätteeksi. Hopea matkasi SuoVa:lle.

16-vuotiaiden miesten kisa meni täysin KiurU:n nuorukaisten komennossa eikä ihme; joukkueen Niilo Kouvalainen ja Joel Mäki ottivat viime talvena kultaa Hopeasompa-viestissä, joten tasoa löytyy. Naisten puolella voittoon SuoVa.

Veteraanisarjat olivat jännittäviä, sillä tilanteet vaihtuivat osuuksien aikana usein. Voittoon miehissä juossut PHS lähti ankkuriosuudelle pieneltä takamatkalta, mutta Markus Happosen rautainen esitys oli liikaa muille ja voitto matkasi Puijolle. Naistenkin puolella ennakkosuosikki KiurU lähti ankkuriosuudelle minuutin takamatkalta, mutta Tarja Viertorinne siirtyi osuudellaan vastustamattomasti kärkeen ohi PHS:n.

Viimeisenä lähtönä oli perinteisesti yleiset sarjat sekä Suomi-sarjat. Viimeksi mainittu veti vain kaksi joukkuetta mukaan, mutta yleisessä sarjassa saatiin aikaan kunnon otatukset. Tilanteet ja sijoitukset vaihtelivat naisten kisassa paljon, vaikka SiiPo karkasikin kahdella viimeisellä osuudella reilulle karkumatkalle. SiiPolle kisan ratkaisi kolmannella osuudella 10 vuoden takainen EM-kisaedustaja Jenni Kivioja, jonka kunto tuntuu olevan yhä rautaa. Yhdistetyn olympiavalmennettava Minja Korhonen viimeisteli joukkueen suorituksen ankkuriosuudella. Miehissä tilanne pysyi jännittävänä aina ankkuriosuudella saakka. PHS johti kisaa käytännössä koko ajan, mutta haastajat säilyivät joukkueen tuntumassa ja muista sijoista käytiin jatkuvaa kamppailua. PHS:n joukkue oli täynnä nuoria hiihtäjälupauksia, joten odotamme mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Erityisen säväyksen teki VieKo:n nuoren sensaation Mikko Kauppisen meno kolmannella pitkällä osuudella.

Joukkueiden saavuttua maaliin oli jälleen Juha Miedon haastattelun aika. Mietaa kehui uudelleen tapahtumaa ja Suomen huippu-urheilun näkymiä tällä hetkellä. Paikalla olleita nuoria Mietaa kehotti säilyttämään harjoittelussa monipuolisuuden ja myönsi, että hänen aikanaan liikuntaa kertyi helpommin kuin mitä nykynuorille; ei ollut televisiota, puhelimia eikä muutakaan, mikä olisi huomion vienyt. Aikaa vietettiin ulkona liikunnan merkeissä.

Haastattelun lopuksi varmistettiin vielä yksi pitkään askarruttanut asia: Mietaa todellakin ajaa autoa aina paljain jaloin.