Hiihtokauden avausta……

Rukan maailmancup sen aloitti....toden teolla. Siis kansainvälisen hiihtokauden 2022-2023. Uudistettu pistelaskusysteemi on sellainen, että jos meinaa maailmancupissa rallatella kärkipaikoille ja isoille rahoille, niin sirkusta on kierrettävä ihan urakalla. Luulenpa, että meidän porukat tähtäävät MM-kisoihin.

Rukalle oli jo kovat odotukset, että esimerkiksi naisissa Juuhaugin lopetettua ja venakoiden poissaollessa Krista ja Kepu sujauttelevat pallisijoille ihan siitä vaan. No eipä se niin helppoa ollutkaan. Keltaiset hallitsi ja muut vikisi. Ja heiltä puuttui ainakin vielä pari kovaa sprintteriä. Miehissä Iivo joutui vetäytymään koronan takia. Joku koiranleuka vitsaili, että Iivo on lukenut rauhassa Hevosurheilulehteä tai ollut jopa Vermon raveissa. No tuskinpa....nyt on saatava tauti pois mahdollisimman nopeasti. Peli ei ole vielä pelattu.

Urheilulehti väänsi, että hiihdon suosio huippu-urheiluna on laskenut kansainvälisesti, eikä näkyvissä ole muutosta ellei jotain kyetä tekemään. No näin se varmaan onkin. Ja nyt kun vielä venäläiset eivät saa osallistua, niin väki senkun vähenee. Ja esimerkiksi Keski-Euroopan maat, vaikkapa Saksa, Italia, Tsekki panostavat yhä tiukemmin ampumahiihtoon. Ampumahiihto on siellä suunnalla paljon hiihtoa suositumpaa. Ja sehän näkyy myös heti arvokisojen sekä miesten että naisten viestien osanottajamaiden määrissä.

Lisäksi kansainvälisen hiihdon tv-katsojamäärät ovat pudonneet selvästi. Paitsi Suomessa, jossa hiihtoa katselee töllöttimistään valtava määrä. Nytkin MM-futiksessa vain klassikko-ottelu Saksa-Espanja on liimannut TV:n ääreen niukasti enemmän porukkaa kuin Rukan hiihdot. TV-katsojamääriin vaikuttaa radikaalisti se, että monissa maissa hiihtolähetykset ovat siirtyneet maksukanaville. Ja se on koko lajia ajatellen kuin tahallaan miinaan kävelisi.

Ja nyt kun rupeaa paniikki olemaan päällä, aletaan väkisin muuttamaan hiihdettäviä matkoja ja uusimaan pistelaskusysteemejä. Mutta mennäänkö touhussa aina oikeaan suuntaan. Melkoinen vitsi oli tämä Rukan viimeinen yhdistetyn kisa. Siinä ei ollut mitään mieltä.

Niin....hiihdon suosio kilpailullisesti on laskenut. Kuten monessa muussakin lajissa. Meillä hiihdosta on kadonnut reilussa kymmenessä vuodessa joka kolmas juniori -ja aikuistason lisenssihiihtäjä. Mutta samaan aikaan ladut pullistelevat lajin harrastajia ympäri maata. Viime viikolla olin itsekin Vuokatin upeissa maisemissa hiihtelemässä ja näky oli vaikuttava. Vuokatin ensilumenbaanoilla oli varsinkin aamupäivisin sellainen määrä hiihtäjiä, että aivan huikeeta. Ensilumenlatua oli peräti 9 km ja jos sitä olisi ollut se normi pari-kolme kilsaa, niin sekaan ei olisi mahtunut. Kun katseli sitä menoa, niin ei äkkiseltään uskoisi, että meillä on laji kriisissä.

Mielenkiitoinen hiihtotalvi on taas edessä. Onko Iivo edelleen iskussa. Vai hallitseeko Kläbo joka matkaa. Ainakin juuri nyt hänellä on homma liian helppoa. Nouseeko harjoitusmäärien kuningas Remi Lindholm jopa kv vauhtiin. Ja miten kehittyvät meidän nuorten arvokisojen mitalistit esim Arsi Ruuskanen ja Niilo Moilanen. P-savolaisia urheilijoita on maajoukkueissa erinomaisen paljon. Ja ehkäpä yksi mielenkiintoisimmistä nimistä on 15-vuotias yhdistetyn Siilinjärven lahjakkuus Minja Korhonen. Voipi olla korkealla jo tulevissa MM-kisoissa.

Ja lopuksi vielä kuningas jalkapallosta. Niin….nythän pelataan kyseisen lajin maailmanmestaruudesta. Ja sitähän tulee telkkarista tuntitolkulla joka päivä. Aiemmin kisoja on tullut seurattua ihan oikeasti. Nyt ainakin vielä on jotenkin tuntunut, että kisat ovat väärässä paikassa väärään aikaan. Mutta ei anneta moisen häiritä. Nautitaan kisoista vaikka väkisin….väkisin siksi, koska taitaa käydä niin, että ikuinen suosikkini Saksa ei ole finaalissa.

Näillä mennään, mikä on annettu.

-Artsi