Vuosi vaihtui….

Niin se taas vuosi vaihtui. Itsellä normikuvioiden merkeissä. Aattona Uudenvuodenjuoksun järjestelyissä. Sitten kovat löylyt saunassa ja uudenvuodenaamuna heti parinkympin hiihtolenkki. Eiköhän se tästä suttaannu loppuvuosi.

Niin....Uudenvuodenjuoksu juostiin Karttulassa aikas kurjassa säässä. Vielä aamupäivällä keli oli ihan mukava. Samoin reitti oli hyvässä kunnossa. Mutta iltapäivän räntäsade ja lauhtuminen sekä kova tuuli tekivät oloista melko haastavat.

Kaikkien menoa ei keli haitannut. Rita Karjalainen paineli vitosen erinomaiseen aikaan. Lisäksi Ritan meno näytti reitillä todella vahvalle, eikä liukkaus näkynyt askeleessa lainkaan. Oli vahva näytös. Rita juoksi miehetkin mukaanlukien selkeästi kovinta kyytiä. Juoksun viiden vuoden historiassa neljä naista on päässyt alle 20 minuutin. Rita itse asiassa kaksi kertaa. Niin...Ritan ohjelmassa taisi olla juoksun jälkeen vielä ennen vuodenvaihdetta koirien lenkittäminen.

Miesten yleisessä sarjassa ei hätyytelty ennätysaikoja. Hippoksen Maratonkerhosta tuli Karttulaan useita juoksijoita ja sieltä löytyi kovimmat menijät. 60-vuotisten sarjassa Hannu Rintala nakutti ikäisekseen aivan fantastisen ajan. Liki neljän minuutin kilsavauhdilla ja ikää reilu 60 vee....siinä on mallia muille. Niin....Karttulan alueelta eikä sisä-savon lähikunnista ollut kisassa mukana yhtään osanottajaa. Sitä vastoin esimerkiksi RRR:n oranssinaiset ovat aina nauttimassa juoksun hurmasta. Ja tosiaan Jyväskylän kovakuntoinen sakki oli hienosti juhlistamassa vuoden loppua ja kauimmat osanottajat ihan Australiasta asti.

Vuoden vaihtuessa suomalaisista juoksijoista kovaa kyytiä esitti Madridissa Nina Chydenius. Kympin aika 32.51 on kyllä mainitsemisen arvoinen. Chyde (32 vee ja kahden lapsen äiti) kehittyy edelleen. Hänhän sairasti anoreksiaa parikymppisenä ja kamppaili pitkään useita vuosia sairauden kanssa. Onneksi elämä lähti hymyilemään ja nyt kuukausia etelän lämmössä treenaava nainen takoo kovaa jälkeä.

Entäs Tour de Ski. Harmittaa, kun kaikki matkat eivät näy ilmaiskanavilla. Periaatteesta en alkanut hommaamaan jotain Viaplaytä, josta moinen herkku olisi näkynyt. No joo....ehkä senkin joutuu vielä jossan vaiheessa maksamaan. Tourilta Iivo lähti pois, eikä miehillä ole ollut juuri sanan sijaa. Naisten puolella Kepa ja Krista ovat väläytelleet ihan mallikkaasti. Tosin tuntuu sille, että noissa keleissä kapuloilla taitaa olla ratkaiseva merkitys. Ainakin Kristalla taisi olla parissa vika kisassa ihan lentoparit.

Pakko puuttua vielä näihin tutkimustuloksiin suomalaisten nuorten huonosta kunnosta. Tosiaan esimerkiksi alokkaiden cooperin tulokset ovat pudonneet rajusti viimeisten vuosien aikana. Ja yhtä dramaattista on, että alokkaiden paino on noussut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana liki 10 kiloa. Nyt se taisi olla jo liki 80 kg. Niin....ensi keväänä on taas eduskuntavaalit ja jos joku tulevista ehdokkaista ottaisi tämän rahallisestikin huolestuttavan ongelman esille, niin äänestäisin häntä. No joo...taitaa vaan olla nämä vaalilupauksetkin niitä, että ne vaalien jälkeen laitetaan öö-mappiin.

Niin....vuosi siis vaihtui. Ja nyt ollaan sitten uudessa sotetilassa. Ei kuitenkaan onneksi vielä sotatilassa. Mutta ollaanko me sitten näillä hyvinvointialueilla niinsanotulla mukavuusalueella? Saahan nähdä. Epäilen.

Tässä kaikki tähän kohtaan....

Ei muuta kuin liikunnallista loppuvuotta. Kyllä se tästä soljuu eteenpäin, kun alkuun on päästy.

 

-Artsi