P-Savolaisia huimia lähinnä kestävyyspiireistä viime viikolta….

Aloitetaan vaikkapa Kari Partasesta. Tämä reilu kuuskymppinen kaveri käveli hallissa sarjansa Suomen mestariksi 3000m matkalla. Aika 18.01. Siis 6 minuutin kilsavauhtia. Ei hassummin….kävelemällä.

Jatketaan edelleen näillä ikiveteraaneilla. Nostetaan esiin Ari Svanberg. Ollut kova hiihtäjä ikänsä. Edelleen rajussa kunnossa. Näillä kulmilla ei löydy vastusta eikä koko valtakunnassa. Nyt Suomen mestaruus 65-vuotiaissa. Nuoremmatkin ovat helisemässä.

Vaihdetaan ihan muuhun lajiin eli toimittajan työhön. Juokseva toimittaja Jenni Kivioja kirjoittelee satunnaisesti myös Savon Sanomiin. Ja hyvin kirjoittaakin. Tekisi mieli lausua, että lehden vakitoimittajat ovat vaikeuksissa tämän leidin kanssa. On ilo lukea juttuja. Niin…. Jennihän edusti Suomea EM-kisoissa Helsingissä 4x400m viestissä. Nelkun enari 55.55 ja kasi 2.10.38.

Sitten vaikkapa tulevat MM-hiihdot. Niin vain Siilin upeilta laduilta ponnisti kisakoneeseen Ruuskasen Arsi. Upea on kehityskaari ollut nuorella Arsilla ja nyt jo aikuisten arvokisaedustus. Siitä se homma etenee.

Toinen Siilin huima löytyy vielä junnujen puolelta. Nimittäin tämä Minja Korhonen. Ikää vasta 15 vee ja oli äskettäin hyvin esillä nuorten MM-kisoissa. Nousi yhdistetyn hiihto-osuudella sijalta 16 aina sijalle 9. Tulevaisuutta riittää, sillä näihin nuortenkin arvokisoihin tyttö pääsee vielä usean vuoden ajan.

Piipahdetaan välillä ampumahiihdon puolella. Tämä nuorten maailmanmestari Arttu Heikkinen napsi jälleen Suomen mestaruudet ja nyt on tähtäimessä nuorten EM ja MM-kekkerit. Poika käy koulua Kuopion klassikassa….silloin tällöin. Edessä yo-kokeita heti MM-kisojen jälkeen. Arttu on saanut jo sponsoreitakin mukavasti taakseen. Ja oliko nyt niin….ainakin joskus olin lukenut, että tien päällä alla on sähköinen Mercedes-Benz.

Kestävyysjuoksun puolelta maininta osuu Mensosen Veeraan. Jo viime vuonna Veera nousi oikeasti aivan siihen valtakunnan kärjen tuntumaan. Nyt hallikausi on jatkunut samoissa merkeissä. Pisteenä iin päälle tuli aikuisten ensimmäinen maaotteluedustus. Tänään sunnuntaina tämä Maaningan kasvatti edusti Suomea Pohjoismaiden hallimaaottelussa Ruotsissa. 1500m:n kisasta tuli viides sija ajalla 4.30.28. Voiton vei Nathalie Blomqvist, joka täräytti jäniksen turvin hirmuajan 4.10.70. Aika on hirvittävän kova, sillä kautta aikain vain kaksi juoksijaa on valtakunnassa juossut kovempaa. Niin...maaottelussa muu pääjoukko veti yli puolen matkan.... Veeran vetäessä porukkaa. Kasin väliaika jäi kuitenkin tässä taktisessa näytelmässä sen verran hitaaksi, että ennätyksiin ei ollut mahiksia. Loppu juostiin kovaa ja siinä Veera pystyi jättämään taakseen tilastoajallisesti kovempiakin kasvoja. Hopeaan jäi eroa vain pari sekkaa.

Otetaanpa hiihdon puolelta vielä vaikkapa edelleen Siilin kasvatteja eli Ukkolan Johanna. Hienoja esityksiä taas tuolla Vantaan Suomen Cupissa. Kaukana ei ole taso, jolla yllettäisiin ihan maajoukkueryhmiin. Mutta upeinta on, että Johanna on jaksanut nauttia tästä lajista. Nimittäin....tutkailin tuossa joku aika sitten liki 20 vuoden takaisia hiihtotuloksia P-Savon piirin alueelta. Ja silloisista tuloksista ei löydy montaa urheilijaa, jotka esiintyvät edukseen vielä tänä päivänä. Mutta Johanna on yksi heistä.

Muitakin ”huimia” löytyisi, mutta jätetään ne toiseen kertaan ja mainitaan nyt vaikkapa Iivo, Perttu, Kepa ja Herola. Ihan siitä syystä, että kavereiden talven tärkein koetus on ovella. Uskon ja toivon, että Iivo ottaa omansa paraatimatkaltaan su 5.3.2023. Iivo tähtää vain siihen päivään ja luulenpa, että muut ovat jo rehkineet liikaa niissä kisoissa. Kepalle jos kelle toivon sitä kirkkainta….ja lähellä se tulee olemaan. Pertusta en olisi ikinä uskonut, että kaveri on noinkin kova kasvo. Aivan upeeta tältä lupsakkaalta Riistaveden mieheltä. Ja Herola….se mäki on paha, eikä hiihtokaan ole sujunut edellisvuoden malliin. Mutta toivottavasti kunnon ajoitus onnistuu.

Eli ei muuta kuin mukavaa helmikuuta....

 

-Artsi