Kevään maantiejuoksuja….

Se on sitten juoksuaika. Nimittäin kevään juoksukausi on alkanut. No ei kylläkään minulla, mutta monella muulla ja kausi on pyörähtänyt käyntiin ainakin maantiekisojen merkeissä. Tässäpä muutama havainto SM-maantieltä ja Maaninka-hölkästä.

Pyhtäällä tosiaan vedettiin SM-maantiet. Keli oli ollut kolean aurinkoinen ja hieman tuulinen. Mutta eipä moinen ollut tahtia haitannut, sillä monet juoksijat painelivat matkan kovempaa kuin kertaakaan aiemmin.

Naisten puolikkaalla yksi oli ylitse muiden eli Alisa Vainio. Loppuaika oli kova….no ei taida Alisa juosta koskaan lappu rinnassa ihan vaan hölkkäillen. Niin….Alisan aika jää vain puolitoista minuuttia SE:stä. Hopealle tuli omalla enkalla Johanna Peiponen.

P-Savolaisista tai nykyään muita seuroja edustavista juoksijoista huikeimman esityksen teki ultrajuoksija Satu Lipiäinen, joka nakutteli matkan aikaan 1.18.28. Sijoitus 25 juoksija joukossa komeasti 4:s. Jos Satun aikaa verrataan vaikkapa P-savon kautta aikain tilastoihin, niin eipä taida olla kuin Jääskeläisen Anne, joka on pinkonut matkan kovempaa. Hyvin Pyhtäällä juoksivat myös Reippaan Anni Kuosmanen ja nykyään HKV:n värejä tunnustava Maria Murtorinne-Taskinen. Molemmat ylsivät 1.20 alkaviin aikoihin.

Niin….naisten kisassa pronssia juokseva Aino Niemi on vaikuttanut jossain vaiheessa myös Kuopiossa. Hän opiskeli täällä terveystiedeiden maisteriksi ja ravitsemusterapeutiksi. Aino kävi KuTu-triathlonin treeneissä ja testien perusteella Jylhän Antti suositteli Ainoa keskittymään nimenomaan juoksuun. Niemi on nyt 30 vee ja hän aloitti määrätietoisen harjoittelun viitisen vuotta sitten ja tähtää jo nyt kv-kisoihin. Tämän talven treenimäärät ovat noin 100-130 km/viikko.

Miesten kisassa Pyhtäällä käytiin tiukka otatus käsrkisijoista. Kulta ja hopea ratkesivat viime metreillä ja 5 ekaa juoksijaa olivat 27 sekan sisällä. Upea kisa, jonka vei siis nimiinsä Hannu Granberg, joka kolme viikkoa sitten juoksi kympillä enarin 29.39. Miesten puolikkaalla oli mukavasti noin nelisenkymmentä juoksijaa.

Nuorempien sarjoista kannattaa mainita ainakin 19-ikäisten poikien voittoaika 31.14. Se on kovaa luokkaa ja sen tekijä oli Karlos Kemppaala. Kaveri vetää Väätäisen Juhan opeilla ja se ei ole leikintekoa silloin. Karlos on nytkin lähdössä 5 viikon vuoristoleirille Espanjaan. Eli semmoista menoa. Tässä sarjassa Iisalmen Visan Henri Säisä juoksi myös hienosti ollen 7:s ja aika 33.40 on äärimmäisen kova ja lupaava jatkoa ajatellen. Saman sarjan tyttöjen puolella Siilinjärven Ponnistuksen Pinja Laasanen oli 8:s ajalla 40.42.

Tänä viikonloppuna oli ohjelmassa todella perinteikäs Maaninka hölkkä. Itse olen ollut tässä tapahtumassa mukana kymmeniä kertoja. Hölkkä on siis järjestetty yhteensä 46 kertaa. Siis liki aina joko juoksijana tai kahvi ja makkarajonossa. No nyt ei tarvinnut jonottaa. Ei sitten mihinkään.  Mukana oli vain 25 osanottajaa. Tämä on törkeän vähän, varsinkin kun parhaimmillaan tapahtuma veti liki 200 juoksijaa. En tiedä, mikä tässä hommassa mättää. Surullista tämä on järjestäjien kannalta. Siis...meneekö lappu luukulle, vai vieläkö intoa piisaa.

No mutta vaikka porukkaa oli vähän, niin Maaningan raitilla juostiin kovaa. Siis niin kovaa, että esimerkiksi naisten puolella juoksun historiassa kertaakaan ei ole kellot pysähtyneet näihin aikoihin. Ja tämän tempun teki nyt Maaningan oma leidi eli Mensosen Veera. Loppuaika vitosen matkalla (siis todellinen matka 4,8km) oli 16.50. Aika on liki 20 sekkaa kovempi kuin Saija Sepän vuonna 2019 juoksema reittiennätys. Muutoinkin juoksun historiassa parhaimmat naisten ajat ovat pyörineet siellä 17.30-18 minuutin kantturoissa. Veera veti matkan yhdessä ja yhteistyössä RRR:n Jami Tirkkosen kanssa. Puolimatka oli 8.20 eli vauhti ei hidastunut tulomatkan vastatuulesta huolimatta kuin 10 sekkaa.

Kolme muutakin naista veti matkan alle 20 minuutin eli Rita Karjalainen reilun minuutin Veeralle jääneenä ja Pinja Laasanen sekä myöskin 50-sarjan ykkönen Niina Halonen. Niinan vauhti ei hyydy sitten millään, vaikka ikää karttuu vissiin Niinallekin joka vuosi. Nytkin hän takoi viimeisten vuosien tyylin upean ajan 19.11. Kai se on taas sanottava, että ikä on vaan pelkkä numero.

Miesten puolella ja 8km:llä oli tiukka otatus Markus Rannankarin ja RRR:n Toivasen Teemun välillä. Lopulta Markus oli parikymmentä sekkaa parempi ajalla 25.55. Kovia aikoja molemmilla ja varsinkin Teemulla, joka tietojen mukaan lähtee muutaman viikon päästä tavoittelemaan 45-vuotiaiden Suomen ennätystä puolimaratonilla. Teemuhan on parhaimmillaan vetänyt puolikkaan 1.08 alkavaan aikaan.

Niin...Maaningalla on aina mukava käydä. Ja niin nytkin. Paljon näkee tässä tapahtumassa aina piirimme kovia kasvoja. Nytkin heti ekana vastassa oli numerolappua rintaan sovitteleva Janne Konan Heikkinen. Kaveri oli muutamia vuosia sitten takuuvarma kasin 2 minuutin alittaja. Lopetti sitten aktiiviuran, mutta näin vaan tämä upea kaveri on mukana ”kiusaamassa” itseään. Ja mikä ettei, nytkin vitonen komeasti aikaan 17.54. Janne sanoi, että nykyisin harjoittelua tulee 0-4 krt viikossa ja sählyä päälle. Konanin tapaamisen jälkeen en kerennyt kuin kahvia hakea, niin paikalle tepasteli aerobisen pohjan asiantuntija Kähkösen Riku. Ja kun heti perään ovesta saapui itse TV Hart, niin siinähän sitä soppaa oli keitettynä. Puhetta piisasi aiheesta ja ehkäpä eniten siitä aiheen vierestä.

No niin....eiköhän tämä tästä. Ja muistakaa että Karttulan kujat juostaan tulevana lauantaina. Ilmoittautua voi vaikka alllekirjoittaneelle.

Ja vielä....jos isäsi on demari ja äitisi vihreä, niin mikä itse haluaisit olla? - Orpo.

 

-Artsi