SM-hallien tiimoilta…..

Viikonloppuna pidettiin siis Helsingissä SM-hallit, joista ainakin Yle välitti upean lähetyksen. Tässäpä muutamia havaintoja kisojen tiimoilta….ennen hiihdon MM-kisoja:

Miesten kolme tonnia: Olipa hienoa, että Mikkosen Samu pienen hiljaiselon jälkeen palasi radoille. Ja vieläpä heti mitalisijoille. Samua koutsasi tässä välillä Keskisalon Jukka, mutta nyt on valmennus ohjattu jälleen tutuille ja turvallisille tahoille. SM-kisa oli alussa varsin hidasvauhtinen, mutta vika tonnilla Heikkisen Santtu hallitsi tapahtumia ja se tultiinkin sitten sinne 2.36 tuntumaan. Samu seurasi hienosti Santun ratkaisuja eikä ero lopussakaan ollut kummoinen mitalistien välillä.

Naisten kolmonen: Positiivistä oli, että juoksussa oli mukana 20 osanottajaa. Peiponen palasi hallimestariksi 15 v jälkeen! ”Ikuinen nelonen”, Taru Häyrinen, nykyinen Palsa otti nyt komeasti pronssimitalit. Mitalistit olivat nyt iältäänkin oikeasti aikuisten sarjalaisia, joten nuorisokaarti ei hypi näillä kestomatkoilla silmille. Aiemmin Kuopion Reipastakin edustanut ja esteiden Kalevan kisojen mitalisti Pihla Hokkanen otti nyt hienosti sijan 6 ajalla 10.03.

Miesten 1500m: Ehkäpä kisojen mielenkiintoisin otatus. Niin siinä vaan kävi, että kokemus jylläsi ja Rinne kiri Suomen mestaruuteen ennen tässä äskettäin huippuajan juosseesta ja huimasti kehittyneestä Santtu Heikkisestä. Rinne on pitelemätön kun homma jää loppukiriin.

Naisten kasi: Veera Mattila lähti paukusta pitämään vauhtia. Ja kovaa sellaista. Ekat 200m peräti 28.5. Niinpä porukka muotoutui heti jonomuotoon. Lopussa neljä ensimmäistä paukutteli 2.08 alkavat ajat. Kasin matka on mennyt viime vuosina selvästi eteenpäin ja nuoria alle kakskymppisiä tulee koko ajan lisää. Nytkin hopealle iski vasta 16-vuotias Elle Ceder laittaen SE:n rikki.

Miesten kasi: Rinne otti rutiinivoiton. Jälleen kerran. Tasainen varma sooloveto. Muuta ei tarvittu. Mutta hienoa, että takana tulevat kiisivät omiin ennätyksiin. Ja siinäkin viidenneksi veti juuri 17-vuotta täyttänyt Joonas Kumpulainen SE-ajalla.

Naisten 1500m: Kisassa oli vain yksi ennakkosuosikki eli Nathalie Blomqvist. Mestaruus tuli kovalla ajalla ja ero muihin oli selkeä. Hopeaa otti ekan aikuisten SM-mitalin juossut Nelli Nordlund. Hänhän oli juniorina kova tekijä. Piti sitten useita ”välivuosia”, mutta nyt 26-vuotiaana on alkanut kulkea todella lupaavasti. Pronssia nappasi nainen, jolla on ainakin geenit ilmeisen hyvät. Eli Emila Jousimaa. Kaikkihan tietävät, että hänen vanhempansa olivat aikoinaan melkoisia tekijöitä tässä lajissa.

Niin….tuosta Nathalin erosta muihin juoksijoihin. Ero on iso, mutta hän on äärettömän lahjakas ja treenaa tosi laadukkaasti ja paljon. Ja kun hän leireilee useita kuukausia etelän lämpimissä olosuhteissa, niin on sen eron oltava täällä lumen keskellä treenaaviin ainakin se 10-15 sekkaa.

Tulee vaan mieleen, että jos ei ole mahdollisuuksia leireillä lämpimässä, niin voiko nimenomaan tonnivitosta juostakaan miehet alle 3.45 ja naiset alle 4.15. Epäilen. Niin….onhan täällä hallit ja niin edelleen, mutta halleissa ei tehdä kestävyysjuoksijoita! Se on faktaa se. No joo....eihän joku Sarakaan ole vika vuosina käyttänyt etelän leirejä, mutta hän taas pystyy leireilemään täällä meillä alppimajaolosuhteissa kuukausien ajan. Täydellinen ammattilainen siis.

P-savolaisittan harmittavaa oli näissä SM-halleissa, että Mensosen Veera ei voinut juosta. Maaottelumatkalta iski tulijaisina flunssan poikanen ja kisat jäivät juoksematta. Todella harmi, sillä nyt jos koskaan mitalisijat olivat suorastaan tyrkyllä. Onneksi Veera näytti muutamassa hallikisassa, että vauhtia löytyi ja niistä lähtökohdista voi positiivisesti suunnata kohti kesää. Näistä halleista muutama naiskärkijuoksija joutui jäämään pois kuka mistäkin syystä. Kärkenä Sara, jonka korkeanpaikan leiri Helsingin Urhean tiloissa meni suorastaan tragikoomisesti.

Ja nyt riittää tällä erää......on ruvettava jännäämään hiihdon MM-kisoja. Ai niin.....kovin pommi viikonloppuna tuli Alisan Vainiolta. Uusi SE maratonilla. Se on huippua se.

 

-Artsi