Syyskuun viimeinen päivä ja Pohjois-Savon maakuntaviestijuoksu tuttuun tapaan Karttulassa. Tapahtumalla on jo suhteellisen pitkän historiansa aikana ollut todella hyvä tuuri kelien puolesta, mutta eilen onni kääntyi. Vettä tuli taivaalta jo hyvän tovin ennen kisoja ja sama trendi jatkui kisapäivänä. Reitti oli todella vetinen ja liukaskin, mutta tämä on ulkoilmaurheilua; sateen sattuessa sateessa. Joitakin kuivia hetkiä kisapäivän mahtui.

Haastavat olosuhteet eivät kuitenkaan säikyttäneet kilpailijoita tai yleisöä, sillä joukkueita on ollut enemmän viimeksi vuonna 2018. Tänä vuonna joukkueita oli lopulta mukana 73. Olosuhteiden vuoksi nähtiin kuitenkin useampia kaatumisia ihan pesäpallosyöksyistä pyllylleen lentämiseen. Yleisön kannustus toi kelistä huolimatta tunnelmaa ja sitä pyrki luomaan myös allekirjoittanut & Kimmo TVHART Laukkanen mikin varressa.

Perhe- ja kaverisarjoista on tullut vuosien mittaan todella suosittuja ja se on hieno asia! Nytkin oli mukana yhteensä yli 20 joukkuetta. Useammat noissa sarjoissa juosseet starttasivat vielä myöhemmin sitten jossain toisessa sarjassa. Harmittavasti emme saaneet mukaan P-Savon kansanedustajista kasattua joukkuetta, mutta ensi vuonna on luvassa uusi yritys sen suhteen.

Ilahduttavaa tapahtumassa myös 12-vuotiaiden määrä. Yhteensä 19 joukkuetta, ja kun lähtö tapahtuu yhtä aikaa sekä tytöillä että pojilla, vauhtia ja alati vaihtuvia tiukkoja tilanteita on takuuvarmasti luvassa. Mestaruus matkasi pojissa Puijolle ja tytöissä Kiuruvedelle. Eroa kärkijoukkueiden välillä vain parikymmentä sekuntia, joten melko tasaista on kamppailu tyttöjen ja poikien välillä tuossa ikäluokassa. Merkille pantavaa oli se, että tuon ikäiset eivät kaatuile olosuhteista huolimatta, vaikkei kukaan näytä edes varovan juostessaan!

Seuraavana areenan valtasivat 16-vuotiaat miehet ja naiset. Miehissä Kiuruveden kovat hiihtäjät Niilo Kouvalaisen ja Arttu Ritvasen johdolla eivät antaneet muille mitään saumaa, mutta naisissa Vieremän Koitto joutui tekemään hieman isomman päivätyön voiton eteen. Miehissä oli mukana vain 4 joukkuetta, mikä on kyllä pettymys.

Mies- ja naisveteraanit tarjoavat aina mielenkiintoa juoksu-urheilun ystäville; tilanteet vaihtuvat usein eikä mitään ole vielä ratkottu ennen maaliviivaa. Miehissä kaiken nähnyt ja kokenut Harri-Pekka Tikkanen ratkaisi ankkurina pelin Kiuruvedelle, naisissa voitto ratkesi RRR:lle jo toisen osuuden aikana. Naisissa vain 4 joukkuetta, lisääkin mahtuu mukaan, etenkin kun noista joukkueista 3 oli RRR:sta!

Päivän viimeinen lähtö tarjosi vauhdikasta menoa, vaikkei joukkueita montaa ollutkaan:

M YL: 3 joukkuetta

N YL: 4 joukkuetta

M suomisarja: 3 joukkuetta

N suomisarja: 3 joukkuetta

Mukana lähdössä oli niin entisiä huippujuoksijoita kuin nykyisiäkin huippu-urheilijoita; mukana oli aiemmin mainittujen kasvojen lisäksi esimerkiksi kävelyn suomenmestari Iiris Airaksinen, yhdistetyn kärkiurheilija Minja Korhonen, loistavan kauden juossut Veera Mensonen sekä SM-maastojen pronssimitalisti Henri Säisä. Laatu siis korvasi määrän! Voitot yleisissä sarjoissa Kiuruvedelle ja Siilinjärven Ponnistukselle, joista viimeksi mainittu oli täysin suvereeni. Miehissä SiiHS kiusasi Kiuruvettä pitkään ja etenkin keskimmäisen osuuden Risto Mägi esitti kyllä aivan huikean näköistä ja vauhdikasta menoa!

Suomisarjoissa voitot menivät Entisille nuorille mailereille sekä Kaveriporukalle. Molemmista joukkueista löytyi paljon tuttuja nimiä urheilua seuraaville.

Kun tapahtuman osallistujamäärä nousi noinkin hyväksi, vahva näkymä on se, että tapahtuma saa jatkoa vuodenkin päästä. Vielä kun saadaan muutamat P-Savon seurat aktivoitumaan mukaan, niin päästään taas likelle sataa joukkuetta. Nyt muutamat seurat, kuten RRR, KiurU, SuoVa ja PHS kantavat ”ison vastuun” tapahtuman joukkuemäärästä.

Tulokset:

https://karttu.sporttisaitti.com/@Bin/609668/Maakuntaviesti_Tulokset_2023.pdf

Kuvia:

https://karttu.sporttisaitti.com/maakuntaviestijuoksu-30-9-2023/kuvia-2023/

-Jääskeläis Joni