Kisoja sen kun riittää….

Niin...yleisurheilukausi on jatkunut vilkkaana. Kesä-heinäkuun vaihteessa on pidetty jo vuosia Jämsän kestävyysjuoksukarnevaalit. Niin nytkin….juoksujen konseptihan on suorastaan erinomainen: Aikojen perusteella juoksijat sijoitetaan eriin olipa kyseessä sitten nuorten sarjalainen, aikuinen tai veteraanisarjalainen. Näin eristä tulee tasaisia ja ennätykset paukkuu laajalla rintamalla. Tällaisia kisoja ja tapahtumia voisi olla kesän aikana useitakin. Tulipa joskus ehdotettua itsekin, että piirissä voitaisiin järjestää laji-ilta eli kisa, jossa matkana olisi esimerkiksi 800m. Siis joka sarjalle aina 12-ikäisistä 80-ikävuoteen saakka. Osanottajat ilmoittautuisivat omaan sarjaan ja juoksujen erät muodostuisivat jokaisen ennätysajan (tai jossakin tapauksessa oletetun ajan) mukaisesti. Palkinnot jaettaisiin, kuten Jämsässä, jokaisesta sarjasta erikseen. No joo...eipä mennyt minun ehdotus silloin läpi.

Niin….vaikka Jämsässä oli osanottajia vaikkapa 800 m:llä upea määrä, naisten puiolella juostiin peräti 7 erää, niin jotenkin jäi koko tapahtumasta hieman vaisu maku. Tunnelma oli paikoitellen tipotiessään, vaikka kauden parhaita aikoja ja enkkoja tuli huikea määrä. En tiedä, mistä moinen johtui. Liekö meikällä ollut huono päivä? Urheiluliiton puheenjohtajakin Riikka Pakarinen piti erinomaisen avauspuheen tyhjille katsomoille. No taisi olla kuitenkin järjestäjiä ja makkaranmyyjiä kuuntelemassa.

Kasisataset olivat tosiaan ekä päivän suosituin matka. Naisissa 7 ja miehissä 6 erää. Naisten tulikuumassa erässä oli mukana myös P-savolaisista Mensosen Veera. Kisasta muodostui hurja loppukirikamppailu, jossa sijoituksia ratkottiin melkein maalikameran avulla. Naisten ykköseksi kiri aivan maaliviivoilla Veera ajalla 2.08.64. Viisi juoksijaa alitti 2.10 rajan.

Miesten puolella P-savolaisten ehkäpä yllättävimmästä ajasta vastasi Reippaan Tero Reinikainen, joka pysättu omegan aikaan 1.53.95. Sijoitus komeasti 6:s. Teron taustoista en ole juurikaan tietoinen, mutta ratamatkoja kaveri on juossut vielä varsin vähän. Viime vuoden kasin aika 1.57 parani huikeasti ja nostaahan tuo Jämsässä juostu aika Teron P-savon kaikkien aikojen listalla liki Top Kymppiin. Onko näin, että edellisen kerran näin kovaa on P-savolainen miesjuoksija päästellyt yli 20 vuotta sitten, jolloin Petri Kosunen juoksi matkan aikaan 1.53.71.

P-savolaisista eka kisapäivänä esiintyivät edukseen myös Vieremän Kauppisen Mikko ja Visan Ella Mykkänen. Mikko paukutteli vitosen ennätyksekseen 14.38.60 ottaen karnevaalivoiton ja Ella 19-sarjan kasilla ennätyksekseen 2.17.72 ollen kakkonen. Visan kovasta kestävävyystiimistä on nostettava myös Katariina Kärkkäinen (esteet 10.53) ja Jenni Jaatinen (kasi 2.19.98). Toisen kisapäivän nostoja voisivat olla entiset P-savolaiset eli ultra Satu Lipiäinen ja Maria Murtorinne-Taskinen. Kymppitonnilta ennätysajat 36.11 ja 36.42 saavat varmaan molemmat erittäin tyytyväisiksi.

Joensuun gp-kisat jatkoivat viikolla kotimaan kisasarjaa. Harmittavasti vesisade ennen kisoja vähensi katsojamäärää melko lailla, mutta näille ei mitään voi. Kisojen tunnelma ja fiilis olivat kuitenkin ihan toista luokkaa kuin Jämsässä.  Kiitos erinomaisen kuulutuksen.

Jos naisten ja miesten kestävyysmatkoilla oli aivan huikeasti osanottajia, niin samaa ei voi sanoa vaikkapa keihäänheitosta. Aiheellisesti Lehtisen Tuomo kiroilikin, että onko Suomi keihäänheittomaa. Ja onhan se hieman irvokasta, että palkintorahoille pääsee 60 metrin tuloksella. Vieläkö Joensuu järjestää jatkossa keihäskisaa.

Kestävyyspuolella 1500m:n kisat olivat huikeaa nähtävää. Naisissa kovat ulkolaiset, arvokisojen finalistit hallitsivat, mutta Eveliina ja Camilla taistelivat aivan loistaviin aikoihin. Tämän kaksikon harjoittelu on aivan erityyppistä, niin määriltään kuin tehoiltaankin, mutta loppuajoissa oli vain noin sekunnin ero. Myös miehissä tämä meidän hurja kaksikko Rinne ja Heikkinen lähestyi jälleen kerran SE:tä. Oli hieno veto molemmalta. B-erän kakkoseksi ylsi jälleen hienon juoksun tehnyt Vieremän Mikko Kauppinen. Ennätykseen ei Mikko sentään nyt aivan yltänyt. C-erässä voiton vei viime talvena hiihtäjänä selvän tasonnoston tehnyt Jussi Karkkulainen ennätysajallaan.

Joensuun jälkeen oli vuorossa Oulun gp-kisa. Naisten hahmot olivat jälleen Eveliina ja Camilla. Molemmilla on juuri nyt kulku kohillaan. Camillalle vitosen enkka ja Eve... viikon sisällä Tukholman kautta Joensuuhun ja sieltä Ouluun....ja koko ajan nainen takoo kovaa tulosta. Niin...Oulun kasilla parikymppiseltä Veera Mattilalta huikea noteeraus eli 2.03. Miesten puolella useampi meikäläinen paineli matkan alle 1.50 tai aivan sen pintaan.

Joensuun ja Oulun gp-kisojen P-savolaisten onnistujat olivat Mikko Kauppisen lisäksi ehdottomasti myös Iisalmen Visan parikymppinen Katariina Kärkkäinen, joka on kehittynyt huimasti ja takoo nyt enareita sen kun ehtii. Nytkin Oulussa vitosen B-erässä sijoitus toinen ja upea aika 17.36.72. Sen sijaan Joensuun tonnivitosella Veera Mensonen eikä myöskään Tero Reinikainen olleet nyt parhaassa iskussaan.

Ja Kuopiossa kisattiin Hannes Junior Gamesit juuri nyt viikonloppuna. Eipä tullut käytyä paikan päällä. Tulosten perusteella ainakaan aikuisten kestävyysmatkoilla ei järin suuria vissiin tapahtunut. Eikä osanottajiakaan näyttänyt olevan radan täydeltä. 800 metrillä ykköseksi kiri kuitenkin Tero Reinikainen, jolle tämä kisa taisi olla viides kymmeneen päivään. Osanottajamääristä vielä se, että olihan kuitenkin vaikkapa 11-ikäisten tyttöjen tonnilla liki 20 juoksijaa. Aivan mahtava määrä. Ja voiton vei selkeästi muuan Jukka Keskisalon tytär.

No lopuksi vielä pieni pointti piirinennätyksistä. Pari viikkoa sitten Siipon Aino Airaksinen juoksi 9-vuotiaiden 1000m:n P-savon pe:n 3.43.17. Entinen pe oli Meiju Eskelisen nimissä 13 vuoden takaa. Mielenkiintoista on tai oli, että tähän viikonloppuun mennessä kaikki tyttöjen 1000m:n piirinennätykset 9-vuotiaista aina 12-ikäisiin olivat siilinjärveläisten hallussa! 10-ikäisissä Minja Korhosella (v. 2017), 11-vuotiaissa Satu Kähkösellä (2007) ja 12-ikäisissä Pinja Laasasella (2017). No nyt sitten Hannes Junior Gameseissa 11-sarjassa Reippaan Salla Tompuri juoksi uusiksi pe-luvuiksi 3.24.58. Näin Satun pe parani peräti kolmella sekalla.  Niin....toivottavasti nämä lahjakkuudet jatkavat urheilu-uraa aina aikuisiin saakka. Tällä hetkellä näistä vain Satu on sinne yltänyt. No Minja on jo aikuissakin kisaillut, mutta ikää vasta 16 vee.

Oho....tulipa taas pitkää tekstiä. Jonnii joutavaa tai ei, mutta näin sateisen viikon päätteeksi menköön. Vetisen viikon kunniaksi tuli käytyä Jämsän karnevaaleilla, Joensuun gp:ssä sekä Kupsin potkupallopelissä ja katsottua TV:stä muun muassa Vuokatti Aateli Racea. Nyt kai pitää keskittyä sitten marjanpoimintaan....

 

-Artsi

 

Ja vielä.....Varpaisjärvelläkin oli juostu perinteinen yötapahtuma. Perinteinen kyllä, mutta osanottajamäärät olivat olleet surkean vähäiset niihin hyviin aikoihin. No joo....mutta kovaa oli kaverit vetäneet. Onnea vaan muun muassa Kauppis Hannulle, Partas Karille ja vaikkapa Halosen Niinalle. Ootte kovassa vedossa.