Elokuun höpinöitä…..

Niin….kesän yleisurheilukausi ainakin kotimaan kentillä rupeaa pikkuhiljaa lähestymään loppua. P-Savon osalta kisat ovat todella vähissä. Toista oli ennen, kun täälläkin oli hyviä kisoja aina syyskuun puolelle asti. Mikähän taho järjestäisi nytkin vaikka elo-syyskuun taitteessa 800m:n kisat ja sarjoja olisi aina 9-vuotiaista ysikymppisiin. No joo….voisihan ne jäädä aika pieniksi osanottajamäärän suhteen. Mutta onhan tämä aikas kinkkinen tilanne, kun nyt vaikkapa meidän kestävyysjuoksijat ”joutuvat” painamaan kisoissa ympäri Suomea….Joensuu-Lappeenranta-Lahti-Tampere-Helsinki akselilla.

Viimeiset GP-kisat olivat siis viikko sitten Tampereella. Eipä saaneet ne kekkerit suurta yleisömassaa paikalle. Oli aikas autio Ratina. Tulee vaan taas mieleen, miksi Lapinlahden kisat piti lopettaa. Suurille seuroilla annetaan vaan lisää….eikäs nuo Tampereen Pyrinnön järjestelyt ainakaan ilmoittautumisten ja eräjakojen suhteen olleet kovinkaan kehuttavia.

No mutta, Tampereella juostiin ainakin naisten 800m:llä suomalaisittain niin kovaa, että ei ikinä ole tällaista koettu. Kun kolme meidän leidiä pistelee aivan kahden minuutin kahtapuolta olevat noteeraukset, niin onhan se jo jotain. Paljon on puhuttu kasin tason hurjasta noususta ja tässä yksi esimerkki. Ja vielä B-erässäkin 4 meidän juoksijaa meni alle 2.10. P-savolaisittan Veera onnistui jälleen hienosti ja otti B-erän kakkossijan ajalla 2.09.41. C-erässä Visan Ella Mykkänen oli kakkonen ajalla 2.16.92.

Eilen torstaina sitten porukat kaahasivat itse Hesaan eli Eltsun kisoihin. Ja siellähän riitti vipinää, sillä liki 300 urheilijaa oli mukana. Kestävyysmatkoilla katseet kohdistuivat 1500m:n matkoille, joissa myös muutama P-savolaisjuoksija tavoitteli hyviä sijoituksia ja aikoja. Ja ainakin kaksikko Veera Mensonen sekä Mikko Kauppinen nautti Eltsun tunnelmasta. Molemmat taistelivat aivan kärkisijoituksista, vaikka mukana oli meidän liki parhaimmisto radalla.

Naisissa tonnivitosen matkalla mentiin kahdessa erässä, sillä mukaan tuli liki 30 juoksijaa. A-erässä Veera pysytteli kärjen tahdissa ja kun 800m:n väliaika oli 2.21, oli mahdollisuudet tavoitella kovaa aikaa. Ja niinhän siinä kävi, että Veera taisteli hienosti 3:nnen sija ja uusi enkka kirjataan nyt numeroilla 4.22.15. Upea aika ja juoksu kulkee. Harmi vaan, kun kisat taitaa loppua tältä kaudelta, vaikka mennään vasta elokuun puoltaväliä. Miehissä Eltsun tonnivitosen kahdessa erässä oli peräti 39 juoksijaa. Mikko Kauppinen juoksi jälleen upeasti ja sija 8 aivan ennätyksen pintaan olevalla ajalla 3.52.89 lupaa hyvää tulevia nuorten SM-kisoja ajatellen.

Eltsun 1500m:llä monet painelivat ennätyksiään ja kesän parhaita aikoja. Esimerkiksi naisten A-erän 15:sta juoksijasta 9 takoi ennätyksensä. Veeran ja Mikon lisäksi ennen Reipasta edustanut ja nyt JKU:n riveissä kilpaileva Pihla Hokkanen juoksi enarin 4.34.57. Visan Katariina Kärkkäisen aika oli 4.45.67.

Sitten ihan muuta höpinää.....Hollon Late otti kantaa siihen, miksi meidän nuorten lukuisat arvokisamitalistit eivät tahdo millään menestyä enää aikuisten mittelöissä. Meillä ei ole laajamittaista järjestelmää eikä kovin häävejä tukisysteemejä. Nuoret pärjää vielä kotikonstein. Asiat ovat hyvin niin kauan kuin asut kotona ja elämä on huoletonta. Vaikeudet alkaa sen jälkeen kun pitää alkaa opiskella tai mennä töihin, sanoo Late.

Viivi Lehikoinen otti taas napakasti kantaa ja arvosteli, miten olympiakomitea ohjaa yleisurheilijoita kaksoisuralle. Ja ettei ammattiurheilua arvosteta suomalaisessa yhteiskunnassa. No ei taatusti arvosteta... ainakaan yleisurheilussa. Eikä ainakaan silloin, jos menestystä ei rupea tulemaan. Tuo kaksoisura on mielenkiintoinen kysymys. Kyllä jollain nuorella urheilijalla on hyvä olla muutakin ajateltavaa kuin pelkkä urheilu. Opiskelut pitkitetyllä aikataululla mahdollistavat varmasti kehittymisen urheilemisen puolella aika pitkälle. Tai jopa muutaman tunnin ”löysä” työnteko päivittäin. Mutta toki, kun urheilija alkaa saavuttamaan maailman huipun ja pysymään siellä, niin ei siinä voi enää päivätöissä käydä.

Niin, ja sinne huipulle pääsy, onko niin, että vaikkapa 1500m:llä ajat 3.40 tai 4.15 ovat jo sen verran kovia, että ei ne tipahtele sieltä, jos töitä paiskitaan tai opiskellaan täyspäiväisesti. Taitaa olla, mutta silti jonkinsortin tutkinto olisi hyvä olla tulevia vuosia ajatellen. Ja kyllä siinä ohessa ja sen jälkeen ehtii panostamaan ihan ammattimaisesti urheiluun. Monen osalta kortit jää katsomatta ja luovutetaan liian varhan. Näkeehän sen nytkin, että joku Sara ja Eve ovat nyt saavuttamassa huipun, liki 30 vuoden iässä. Ja Sarankin kehitys kasilla sieltä parikymppisestä on edennyt suunnilleen sekunti per vuosi tahdissa.

Mutta nyt voidaan vähitellen hiljentyä seuraamaan MM-yleisurheilua. Hienot kisat on taas tulossa. Suomella tulessa 40 urheilijaa. Vaikka siellä jäädään alkueriin ja karsintoihin, niin yritetään välttää kisaturisti nimitystä. Tämä ihmeellinen rangingsysteemi mahdollistaa monien pääsyn kisoihin, mutta silti, jos suomalaisella urheilijalla on mahdollisuus päästä kisoihin, niin miksi häntä ei lähetettäisi. Nyt eivät nimittän kustannukset per urheilija ole kovinkaan isot. Liitto ei tähän kaadu, eikä kenenkään kannata huudella että verovaroin siellä katsellaan maisemia. Jokainen suomalainen on sinne paikkansa ansainnut. Ja varsinkin juoksumatkat......kyseessä on maailman mittaluokassa yksi kovin ja harrastetuin laji.

 

-Artsi