Mitalisadetta….

EM-23v Espoo: ”Suomi voi tavoitella jopa viittä mitalia näistä kisoista”. Näin asiantuntijat ennen kisoja. Ei ihme, että yks jos toinenkin oli ällikällä lyöty, kun kekkerit olivat ohi. Eihän tommosta mitalimäärää voinu missään päiväunissakaan nähdä.

Suomen yleisurheilun suunta on ollut viime vuosina ylöspäin. Ja noste jatkuu. Tottakai näiden nuorten EM-kisojen menestyksen yksi pointti oli kotikisat. Mutta silti. Porukka teki kentällä tuloksellisesti kovaa jälkeä. Ja kun pystyy venymään juuri oikeassa paikassa, niin tulos on huikeaa. Se että samana päivänä suomalainen yleisurheilija saalistaa viisi arvokisamitalia, on ennen kuulumatonta. Tai no joidenkin tilastojen mukaan sellaista on sattunut ennen tätä joskus vuonna 1934.

Kestävyysjuoksupuolelta pari nostoa. Ensin Eemil Helander ja hopeaa. Edellisen kerran miesten sileällä ratamatkalla kaikki ikäluokat huomioiden Suomi on saanut mitalin 24 vuotta sitten. Eli aika harvinainen temppu Eemeliltä. Olihan tämä herkkä hetki myös koutsi Nummelalle. Kaikki tietää hänen tilanteensa. Hän näki ja koki vielä ainakin tämän hienon hetken. Ja toivotaan parasta jatkoa vielä vuosiksi eteenpäin. Niin…..Eemelin hopea ja 13.40 juostu aika….on lahjakas kaveri, mutta väitän, että iso juttu tähän mitaliin on kaverin tausta, jossa nuoruusajan treenit (vielä pari vuotta sitten) koostuivat erittäin vahvasti myös hiihdosta. Mallia voisi ottaa muutkin, vaikka kaikki ei annakaan tälle hyväksyntää.

Entäs Veera Mattila. Aivan sensaatiomainen veto. Niin täydellinen juoksu kuin se vaan voi olla. Niin taktisesti kuin muutoinkin. Toki siinä pientä tuurin tynkääkin oli, että sisärata pysyi ajokunnossa koko ajan, mutta huikeeta kuin mikä. Veera juoksee nelkunkin niin kovaa, että en ihmettelisi, jos 2 minuuttia kasilla menee vaikka ensi vuonna.

Niin...siis nämä Espoon EeÄmmät osoittivat, että meiltä löytyy Euroopan kärkikaartia joka lajiryhmästä ja myös sen, että potentiaalia näillä on myös aikuisten arvokisamenestykseen. Ja löytyyhän sieltä ainakin Silja Kosonen, joka noilla tuloksilla menee jo nyt aikuisten gameseissa ainakin pistesijoille. Mutta on muistettava, että nuorten arvokisoissa menestyminen ei takaa vielä itse asiassa mitään aikuisten arvokisamenestymiselle. Sen ovat osoittaneet menneet vuodet. On jopa  nuorten arvokisamitalisteja, jotka eivät ole päässeet edes aikuisten Suomi-Ruotsi maaotteluun.

Ja vielä jotain aivan muuta....

Onko pesäpallon pelaaja pesäpalloilija vai huippu-urheilija. Tutkimusten mukaan pesäpalloilija juoksee (=liikkuu) pelin aikana liki 10 km. Maksimisyke jopa yli 200. Kalorikulutus noin 1500 kcal. Tällaista julistusta ja dataa....no en sano juuta enkä jaata.

Miten NHL-tähdet treenaavat kesällä. ”Kyllä siellä ihan sata lasissa vedetään. Viikonloput on yleensä vapaita mökkeilyyn ja festareihin. Kyllä siellä treenataan kovaa. Pelataan sählyä ja tennistä. Kilpailu on tärkeintä. Se kehittää”. Tällaisen vastauksen antoi eräs pelaaja. Noo...on kai siellä porrasjuoksua, punttia sun muuta, mutta silti jotenkin huvittaa, en sano juuta enkä jaata. Tähänkään.

Ei muuta kuin hellurei ja hellät tunteet!

-Artsi