Lahden Kalevan kisojen huomioita….

1. Paikalla oltiin perjantaina. A-luokan (7 makkaraa) tulos jäi tekemättä. Makkaran hinta komeat 3 euroa. Sillä rahalla saa kaupasta 4 kpl huippuseura Tapparan makkaroita ja puolta enemmän muiden vähemmän huippuseurojen vastaavia. No joo, yksi kisamakkara tuli ostettua. Hyvää oli.
  2. Naisten kymppi: Camilla laskeutui korkeuksista ja takoi huippuajan. Muutenkin kisa oli hyvätasoinen. Tasollisesti varmaan viime vuosien yksi parhaista. Alle 36 minuutin veti mukavat 13 juoksijaa. Ultra-Satu osoitti, että kulkee nämä ”alimatkatkin”. Aika 35.15 on kerrassaan erinomainen ja yltää vaikkapa P-savon kaikkien aikojen tilastossa 4:nnelle sijalle.
  3. Naisten 1500m: Sähköä ilmassa, kun Sara Lappalainen avasi kisakauden. No joo, se tiedettiin, että kun Sara tulee viivalle, hän on voittokunnossa. Muut joutuivat vetohommiin ja lopulta kamppailemaan muista mitskuista. Veeran tilanne oli myös pikku arvoitus. Tonnivitonen ei ollut kulkenut tällä kaudella lainkaan, mutta nyt homma pelasi. Oma enkka 4.23.70 on aika, jolla ylletään P-savon kaikkien aikojen listalla sijalle kaksi. Vain yksi juoksija eli Aulikki Kononoff on vielä Veeraa edellä. Niin...tämäkin naisten matka oli niin kovatasoinen, että Veeran nyt juoksemalla ajalla olisi viime vuosina oltu joka kerta mitaleilla.
  4. Miesten kymppi: Neljä juoksijaa meni alle puolentunnin. Alkukaudesta sairasteluista kärsinyt Kotirannan Mika hoiteli tiukassa kirissä ehkäpä pienen yllättäjän Leevi Kerosen. Molemmille enkka. Voi, miksi näitä kymppejä ei juosta kotimaassa enempää. Nytkin taisi Mika miettiä ulkomaille lähtöä juoksemaan matkaa.
  5. Miesten vitonen: Vieremän Kauppis Mikko hienosti kisan 5:s enarillaan. Erinomainen veto nuorelta ensikertalaiselta. Vaikka kisan 4 juoksijaa teki enarin, kokonaisuutena ei tasollisesti mitään riemujuhlaa. Vain 8 juoksijaa meni alle 15 minuutin ja vertailun vuoksi naisissa Camilla takoi hieman väsyneillä jaloilla 15.23.
  6. Miesten ja naisten 800m: Joonas Rinne lähti paukusta ja piti vauhtia. Äidin käskystä. Hyvä kisa, jossa voittoaika on Kalevan kisavoittoajaksi harvinaisen kova ja viisi ekaa meni alle 1.50. Naisissa tämä nuori komeetta ei pelkää mitään. Veera Mattila haastoi hienolla tavalla kaiken kokeneet tähtemme. Noin sitä pitää. Mattila on saanut huikeat pohjat menoonsa maatilan töistä ja kun nopeuttakin piisaa, niin mitähän jatkossa tapahtuu.
  7. Kisoissa nähtiin muutamia todella iloisia yllätyksiä ellen sanoisi jopa jytkyjä. Yksi oli mielestäni ainakin Kaisa Kymäläinen. Tämä entinen lentopalloilija paransi enariaan kertaheitolla yli puoli metriä ja otti ainakin kaikkien veikkaajien yllätykseksi mestaruuden. Eikä Eve Rouvali voittanut siis vieläkään Suomen mestaruutta. Niin....supertriplassa eli kolme parasta kyseisessä lajissa oikein, olisi jo yhdella eurolla saanut reilun tonnin.
  8. Kalevan kisojen kuulutuksesta voidaan olla montaa mieltä. Itse ainakin perjantain kokemuksella sanoisin, että GP-kisojen Tuovinen-Kuoppa-aho kaksikko hakkaa Kalevan kisa kuulutuksen liki 100-0. Kun aikataulukin on väljä (jopa liian väljä), niin välillä tuntuu, että kirkossa olisi. Tunnelmaa pitää saada kehiin. No taisihan sitä löytyä jo sunnuntaina.
  9. Sinällään Kalevan kisat ovat kekkerit, joita on todella mielenkiintoista seurata. Suurimmalle osalle kisat ovat kauden päätapahtuma. Siellä kamppaillaan ennen kaikkea sijoituksista, mitaleista, pistesijoille pääsystä jne. Esimerkiksi kestävyysmatkoilla taktinen puolikin näyttelee isoa osaa, kun jokainen hakee parasta mahdollista sijoitusta. Siinä timanttiliigan yksitoikkoiset jänisjuoksut valojäniksineen ovat ihan jotain muuta.
  10. Kalevan kisat osoittivat edelleen, että kansallinen yu-tasomme on mennyt eteenpäin. Esimerkiksi kestävyysmatkoilla useilla matkoilla juostaan nyt laajalla rintamalla kovempaa kuin vuosiin. P-savolaiset kestojuoksijat ovat harvassa, mutta kuitenkin nytkin Mikko, Veera ja Satu pistelivät ennätyksiään ja kaikki olivat komeasti kymppisakissa.
  11. Vielä.....miten paikalliset lehtemme ja media arvostaa Kalevan kisojen urheilijoita. No sen ainakin huomasi, että mitaleilla pitää olla, ennenkuin kirjoitetaan enempää kuin yksi lause. Paikallislehdissä voisi olla enemmän jutuntynkää, mutta ei taida enää riittää huomio sinnekään. Ei luulisi olevan iso homma jututtaa urheilijoita kisan jälkeen ja kysyä kommentteja. Se on arvostuksen puutetta ja yleisurheilun alasajoa. Samaan aikaan kirjoitetaan isot jutut alasarjan pesispelistä tai vaikkapa siitä, miten kakkosessa pelaava Kuopion Elo venyi tasapeliin.

Tässäpä taas mietelmiä marjanpoiminnan keskeltä...