Hiihtokausi taitaa olla loppumaisillaan….

Hiihdon maailmancup päättyi jo muutama viikko sitten. Vaikka miesten puolella Kläbo ei voittanutkaan kokonaismaailmancuppia, niin olihan hän sensaatiomaisen ylivoimainen. Onpa jopa tunne, että Kläbo kilpailee väärässä sarjassa. Ihan sama, olipa matkana 1 km tai 50km, ihan sama, olipa tyyli pertsaa tai vapaata….Kläbo on ykkönen maalissa. Toiset valikoi kisoja ja keskittyy tiettyihin kisoihin….ei auta. Ykkössija on Kläbon. Ja vielä….hän on osallistunut urallaan noin 150 mcupin kisaa, niin hän on valinnut väärän suksiparin vain yhden ainoan kerran. Siihen ei ihan kaikki pysty.

Naisten puolella ainakin sprinteissä keltainen väri oli laajalla rintamalla valttia. Mutta yksi sekoitti pakkaa, nimittäin tämä hiihtoperheen salamyhkäisin urheilija eli Skistad. Tietyn sorttinen mysteeri, jopa hieman diivanoloinen. Ei ihme, että Ruotsin leidit eivät oikein tykänneet. Perusmatkoilla bodiumille nousi sitten useampikin eri urheilija. Tosin eivät norskit. Mutta ensi vuosi kaiken muuttaa, kun Juuhaukki palaa kehiin. Ei ole muilla mitään jakoa.

Suomalaisista Kepa teki koko kauden hienoa tulosta. Vaikka kolmen sakkiin ei kokonaiscupissa pääsytkään, niin palkintorahaa taisi tulla nytkin reilusti yli 100 000 euroa. Eli yli puolet siitä, mitä seuraavaksi paras suomalainen hiihtäjä takoi. Ja upeinta oli, miten pariskunta Vuorinen ja Matintalo nostivat hienosti tasoaan tälle kaudelle. Nyt vain yksi napsu lisää ja sitten alkaa olla mitaliodotukset korkealla.

Miehissä Iivo osoitti, että sopiva matka ja sopiva tyyli….niin mitalivauhti on hyppysissä. Mutta nyt ei kaikki ollut kuitenkaan kohdallaan. Ei ollut enää selvää, oliko Iivo vaikkapa vapaalla enää meidän paras hiihtäjä. Ja sehän nyppi kaveria. Ja miten on mahdollista, että kaverilla on meidän laajin suksivalikoima, paras huolto jne, niin liian useasti löytyi suksesta, suksivalinnasta tai muusta voitelusta se vika. Ei ihme, että Nousiaisen Villekin näpäytti tästä asiasta. Ja muutenkin käytös oli sitä luokkaa, että paljon pitää tapahtua, että olympiavoittaja Niskanen saa takaisin minun ja monen muun arvostuksen.

Tosiasia on tottakai, että sukset näyttelee isoa osaa, millä sijalla sitä lopputuloksissa ollaan. Merkitys on mennyt ehkäpä liialliseksi. Tiedä sitten, onko se vika aina suksissa vai suksen päällä siellä ylimmässä kerroksessa. Mutta esimerkiksi Falunissa naisten normimatkalla Ruotsin Jonna Sundlingilla ja yleensä kaikilla keltaisilla oli karmivan huonot kapulat. Varsinkin Sundling hiihti tajuttoman huonoilla suksilla, mutta ei kuitenkaan keskeyttänyt, kuten eräs muu hiihtäjä. Jonna oli lopulta 4:s. Isot pointsit siitä.

Äänekoskella kisattiin SM-hiihdot. Vaikka keli ei suosinut katsojia, eikä hiihtäjiä, niin seura järjesti hyvät kisat. Yleisöäkin oli ihan mukavasti. Ainakin makkaraa meni 5600 kappaletta! Kisojen kohokohta oli taas kerran viestit. Upeaa, että seurat panostavat juurikin näihin viesteihin. Ja olipa huikeaa, että miehissä Pyhäjärven porukka otti vihdoin sen kirkkaimman mitalin. Kymmenisen vuotta on seurassa tehty pohjaa tälle asialle. On luotu urheilijoille edellytykset, pidetty leirejä ja niin edelleen. Ja kaiken tämän takana on seuran intohimoinen fanaatikko ja manazeri Kauko Tikkanen. Ei ihme, että mies herkistyi kun mestaruus. Seuralla on oma huoltorekka ja kisapaikoilla kiertävä faniryhmä. Tikkanen taisi suunnitella oikein torijuhlia mestaruuden kunniaksi. Tällaista sen pitäisi olla muissakin yksilölajeissa.....vaikka nyt viestistä puhutaankin.

Niin.....Puijo oli etukäteisveikkailussa viestissä jopa mestariehdokas, mutta lopulta Iivon poisjäänti vesitti haaveita. No vaikka Iivo olisi hiihtänytkin, niin ei joukkue olisi päässyt voittokamppailuun mukaan. Mutta seuralla on sellaisia nuoria kykyä nyt, että on ihme, jos lähivuosina ei jysähdä. Näin äkkiä ajatellen ainakin Valtteri Pennanen ja Niilo Mäkinen ovat kehittyneet huimasti. Niin....vaikka joku lausahdus on, että värillä ei ole väliä, niin onko Puijolla yhtenäistä edustusasua. Luulisi noin näkyvällä ja vahvalla seuralla olevan sellaisen niin laduilla kuin bodiumillakin. Ja eritoten viesteissä.

Eli tästä vaan kohti pääsiäistä.....ja vaikka hiihtokausi alkaa olla pian tämän talven osalta taputeltu, niin jospa tässä pääsisi vielä nauttimaan hyvistä keleistä edes jäällä. Sittenhän se on yritettävä pistää lenkkitossuja jalkaan ja eikun hölkkäämään....että pysyisi jonkinlaisessa kunnossa.

 

-Artsi