Tammikuun tarinat…

 

Tammikuu alkaa olla kohta puoliin taputeltu. Mitäs siitä jäi käteen….

No ainakin paukkupakkaset. Silloin kun lämpötila hiipii liki 40 pakkasasteeseen, niin siitä alkaa olla leikki kaukana. Rupeaa olemaan vaikeuksia yhdessä sun toisessa asiassa. Ainakin se helpottaa lenkille lähtöä. Ei tartte miettiä lähteäkö hiihtämään vai ei. Ja toinen seikka on nuo lumimäärät. Lunta on tullut ihan omiksi tarpeiksi. Mutta sitähän tänne mahtuu. Ylöspäin on aina tilaa.

Niin no joo. Ei valiteta, kun kerran onnistuin olemaan Kanarian lämmössä viikon verran. Lämmössä tosiaan. Hyvää teki. Koko ajan lämpötila siellä 25-27 hujakoilla. Ei kelit paremmiksi voi enää mennä. Näillä Kuopion keskiviikon lennoilla on helppo matkustaa. Liian helppo. Sinne mennessä voi keskiviikkona olla vielä vaikka töissä. Illaksi Rissalaan ja samana iltana jo lämpimässä. Nyt oli paluulentokin supernopea. Päivälento, joka Las Palmasista Kuopioon kesti vain 5.40h. Siinä ajassa lämpötilaero heilahti tasan 50 astetta.

On se aikas hyvin, että Leppävirralta löytyi ampumahiihtäjä, joka kolkuttelee jo nyt aivan maailman kärkeä. Siis tämä Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Invenius. Hienosti on poika kehittynyt. Nyt jo viime viikonloppuna Ottoa olivat käyneet onnittelemassa ja kehumassa itse Johannes Thinges Bö ja legenda Ole Einari Björndalen. ”Mukavia sällejä”, oli Otto vaan myhäillyt.

Niin...Soisalon Ampumahiihtäjissä on viimeisinä vuosina ollut melkoinen pöhinä. Siellä on paljon junnuja ja nuoria urheilijoita lajin parissa, ja nyt siis jo aikuisten maailman kärjessä. Talkootyö on seurassa voimissaan. Huopaisen Juhun johdolla on laitettu urheilijoiden taustoja kuntoon. Leppävirran kunnan päättäjille ampumahiihto on tietojen mukaan aivan mahdoton yhtälö. Siellä vähät välitetään lajin olosuhteista, vaikka seurassa tehdään hurjasti hommia. Niin....se talkootyö on lajissaan hurjan arvokasta. Meidänkin piirissä on seuroja, joissa on palkallisia työntekijöitä. Miten se näkyy seuran toiminnassa. Sitä sopii kysyä ja ihmetellä.

Viime kauden yleisurheilun piirin tilastot julkaisi tuossa taannoin Savon sanomat. Kestävyysjuoksujen osalta naisissa Mensosen Veera ja Kuosmasen Anni paukuttelivat valtakunnallisestikin kovaa jälkeä. Miehissä myöskin Kauppisen Mikko. Juoksijamassa on häpeällisen vähäinen varsinkin ratamatkoilla. Tilastoista puuttui muuten matka nimeltä 800m. Sehän muutamia vuosia sitten jonkun älynväläyksestä siirrettiin pikajuoksu kategorian puolelle. Nyt sitä ei läytynyt siis enää koko tilastoista.

Kestävyysjuoksusta puheen ollen....on laji vaan kova sellainen. Ja globaalisesti ihan äärettömän kova ja harrastettu. Liekö toista vastaavanlaista lajia. Nimittäin vaikka Japanissa on populaa melkoisen paljon, niin silti viime kaudella siellä esimerkiksi miesten 10 000m:llä puolen tunnin rajan alitti liki 500 juoksijaa!!! Siinäpä sitä mallia.

Hiihdon puolella maailmancupit jatkuvat. Mielenkiintoista seurattavaa siis riittää. No joo, viestihiihdot mcupissa ovat kyllä ihan jotain muuta. Kaikkia maita ne eivät enää kiinnosta eikä kaikkia urheilijoita. Eihän esimerkiksi Kepakaan ole enää osallistunut viesteihin. Osaltaan sen toki ymmärtää. Tosin aikoinaan Magnar Dalenin valmennusaikana jos ei joku urheilija halunnut osallistunut viestiin ilman pätevää syytä, niin Dalen tokaisi, että ei sitten tarvitse osallistua jatkossakaan.

Näin tällä kertaa.....yleisurheilun hallikisat ovat myös pääsemässä hyvään vauhtiin. Ehkäpä niistä jossain vaiheessa lisää. En tiedä, mennään päivä kerrallaan....

 

-Artsi