Kestävyysjuoksijoilla vauhdikas kesän alku….

Vaikka nyt mennään vielä toukokuuta, niin kestävyysjuoksijamme aloittivat kiertämään rataa varsin vauhdikkaissa merkeissä. Miten homma tästä kehittyy, sen näemme seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Niin….ehkäpä kovin tykitys koettiin kun Camilla Richardsson pyöritteli rataa 25 kierrosta ja tuloksena uusi komea SE. Camillahan tahkosi monta vuotta esteiden parissa, mutta nyt ominaisuudet ja pitkät etelän leirit näyttävät tepsivän pitkille ratamatkoille. Mutta onko maraton lopulta se Camillan ykkösmatka. Aikaa kehittymiselle on vielä, sillä ikää on vasta 29 vee.

Lupaavia tuloksia tuli myös Saksan maalta, jossa meidän kolme miekkosta veti tonnivitoselle mukaviin aikoihin. Ajat 3.38, 3.39 ja 3.40 ovat samassa kisassa suomalaisittain aikas harvinaisia. Niin….Topi juoksi enarin ja Joonas sekä nuori nousukas Santtu aivan omien ennätysten tuntumaan. Tämä Santtu Heikkinenhän on varsinainen lupaus, jolta joku odottaa tulevaisuudessa jopa 3.30 lähestyviä aikoja.

Niin….nämä äsken mainitut ajat syntyivät tosiaan Englannin ja Saksan kisoissa, joissa asiantuntijoiden mukaan on suorastaan ”pakko” painaa ennätyksiä. Ne on huippuhyvin järjestetty ja siellä juostaan useita eriä. Kaikissa erissä on omat jänikset ja yleisö on hyvin mukana. Juuri tällaisiin kisoihin suomalaisten pitää mennä entistä useammin.

Kun vielä mainitaan, että Eemil Helander pyyhkäisi vitosella äskettäin enarinsa 13.45, niin onhan tämä liki poikkeuksellista varsinkin kun nyt mennään vasta toukokuuta. Ja mitä rupeaa tapahtumaan, kun meidn naikkoset Sara, Eveliina, Nathalie ja Ilona pääsevät vauhtiin omilla matkoillaan.

P-savon kestävyysjuoksukausi ei ole vielä varsinaisesti alkanut ratakisojen osalta. Rauhalahdessa juostiin viime viikolla Kallavesj kymppi, jossa oli mukana noin 70 juoksijaa. Sen sijaan viikko sitten juostuissa Pohjois-Savon pm-maastoissa Sonkajärvellä juoksijamäärä jäi hävettävän pieneksi. Vain 40 osanottajaa on sellainen määrä, joten ei mitään väliä. Sarjoja sentään oli 9-vuotiaista veteraaneihin. Niin....siis parhaimmillaan näissä gameseissa on ollut yli 200 juoksijaa. Vähiin menee, ennenkuin loppuu kokonaan. Syitä näiden pm-maastojen ja yleensä pm-kisojen vähäisten osanottajamäärien suhteen on puitu ainakin meidän lajifanaatikkojen kanssa ihan riittämiin, joten en jatka tästä tämän enempää.

Ja lopuksi ultrajuoksupuolelta on toki mainittava Lipiäisen Satun 12 tunnin juoksun ME. Satun juoksema matka oli siis 153,600 km. Siitä voi jokainen ruveta laskemaan kilsavauhtia sun muuta. On siinä oltava melkoinen aerobinen pohja, että pystyy yleensäkin 12 tuntia juoksemaan. Saati sitten tuolla vauhdilla. Kisa juostiin Kokkolassa, jossa kierrettiin 864,2 metrin pituista kierrosta. Satun tekemä ME parani lähes kilometrillä. Miesten juoksema 12 tunnin SE on alle 150 km, joten nyt naisten SE on parempi kuin miesten ennätys.

Eli tästä siirrytään pikkuhiljaa kesäkuun puolelle, joten palataan sitten lauteille.

 

-Artsi