Niin…..Inarin SM-hiihdot saatiin taputeltua. Puijo ei vaan tahdo voittaa tuota miesten viestiä. Ei, vaikka joukkueessa on Iivoa ja Perttua ja vaikka Puijon miehiä oli perjantain kympin kisassa kolme kymppisakissa. Kaikille jäi parannettavaa viestin suhteen eikä ankkurilla nuorella Arttu Heikkisellä ollut paras päivä.

Miesten viestin voiton vei Jämi, jossa hiihtää aina avausosuuden Nikanderi Aku, joka lopetti tavoitteellisen hiihdon jo kymmenisen vuotta sitten. No Aku on joukkueen luottopakki, joka ei juuri loista mutta ei petäkään. Kaveri on psykologian tohtori, valmentaa nuoria hiihtäjiä ja kirjoittelee eri lehtiin artikkeleita hiihdosta ja harjoittelusta. Niin...nytkin Aku avausosuudella petasi joukkueelle hienot asetelmat jättäen Puijon Sarkkista puolisen minuuttia.

P-Savo on saamassa uuden hiihtäjän. Siis nimi on Vilma Ryytty. Tämä nuori Visan hiihtäjätär on saalistanut nuorten kisoista mitaleita, mutta nyt viimeistään nousi kansan tietoisuuteen aikuisten mittelöissä. Erinomaista menoa, niin että eiköhän tulevan vuoden maajoukkuepaikka ole siinä. Isä intohimoinen Jarmo valmensi tyttöä alkuaikoina. Koko perhe muutti jossain vaiheessa Vuokattiin hiihdon perässä. Nykyisin iskä on ulkoistettu valmennushommista, sillä maajoukkuekoutsi Juho Halonen hoitaa päävastuun. Vilma on 22-ikäinen ja tälle kaudelle tulee treenitunteja jo komeat 800.

Vaikka nuo Inarin hiihtobaanat oli vedetty varsin vaativiksi, niin hieman ihmetytti vaikkapa naisten vitosen kisan meno. Aikas monella kansallisen tason naisista ylämäet meni aivan ”kävelyksi”. Niin...jos matkana on vain 5km eli noin 15 min mittainen rypistys, niin tuntuisi, että treenatuilla urheilijoilla se pitäisi pystyä tykittämään vähän eri malliin. Tai mistä minä tiedän....jos ne maastot oli sitten niin pahat.

Niin ja joku kommentoi sitäkin, että vaikka Ryyttyn Vilma oli 4:s, mutta hävisi kärkeen hurjat 4 minuuttia. No tuleehan sitä....on vaan muistettava, että ei kai kellään parikymppisellä voi olla ominaisuudet sillä tasolla kun vaikkapa Kepalla, jolla on tehokkaita treenivuosia yli kymmenen enemmän. Siis haloo!

Juoksukausi on alkamaisillaan. Reilun viikon päästä homma alkaa SM-maanteillä. Sitten siitä viikon päästä P-savossakin alkaa tapahtumaan, kun Maaningalla juostaan perinteikäs Maaninkahölkkä. Ja Maaningan jälkeen on vuorossa Karttulan kujat. Maaninka ja Karttula toimivat hyvinä treenikisoina SM-maastoihin, jotka juostaan sitten 7.5 jossain syrjäkylällä eli Helsingissä.

Niin....Suomen Urheiluliitossa tapahtuu, kun sinne valitaan tässä piakkoin uusi puheenjohtaja. Siihen taitaa olla vahvana ehdokkaana Varkaudessa syntynyt ja aikoinaan Varkauden Kenttä-Veikkojakin edustanut Riikka Pakarinen. Hän on ollut monessa mukana. Europarlamentaarikkona, keskustan varapuheenjohtajana ja työpaikka Suomen startup-yhteisöllä. Eli kiirettä on pitänyt. Riikkahan on saalistanut nuorten SM-mitaleja ja oli Kalevan kisoissa viimeisen kerran v.2007. Parhaimmillaan Riikka oli Kalevan kisojen esteissä 6:s vuonna 2006.

Riikka Pakarinen sanoo, että seuratoiminnan vahvistaminen ja poikien harrastamisen lisääminen ovat asioita, joihin jatkossa pitää panostaa. Ja kyllähän se näin on. Valmentajana ja lääkärinä tunnetuksi tullut Harri Hakkarainen sanoi eräässä haastattelussa, että paljon on tekemistä varsinkin yleisurheilun seuratoiminnassa. Hän oli kerran käynyt salaa katsomassa tyttärensä urheilukoulutreenejä. ”Kellotin puolentoistatunnin treenin ja siinä tyttö liikkui huonoimmillaan 10 minuuttia. Kolmiloikkaharjoituksessa saattoi tulla pari kymmentä ponnistusta. Loppu oli jonottamista”. Moni entinen urheilija on sanonut, että tanssitreeneissä heidän lapselleen tulee paljon enemmän liikettä kuin yleisurheilussa.

Hakkarainen on pohjimmiltaan jääkiekkomies ja sanoo, että 1980-luvulla jääkiekossa tultiin hyvällä peruskunnolla seuran harjoituksiin. 2000-luvulla peruskunto alkoi olla niin huono, että ei voitu tehdä pelkkää jääharjoitusta kun siihen ei ollut pohjaa kuten ennen. Hakkarainen sanoo, että missään lajissa ei ole todettu, että 10-18-vuotiaiden olisi vaarallista harjoitella 20 tuntia viikossa.

Näin siis tällä erää. Nauttikaa hienoista keleistä. Nyt vaan liikkumaan, kuka mitenkin.

 

-Artsi