Niin se vaan tämäkin vuosi vetää viimeisiään. Kiireinen ja rankka vuosi takana, monessakin mielessä. 

Mutta urheilun puolelta koettiin vielä näin vuoden lopuksi iloisia hetkiä, kun meidän Ilona Mononen ja Nathalie Blomqvist juoksivat EM-maastoissa mitaleille. Lisäksi Mustafa Muuse ja Santtu Heikkinen suoriutuivat myös mainiosti näissä Brysselin maastoissa. Niin, jos Karttulan maakuntaviestissä moni sanoi, että olipas olosuhteet, niin tuolla Brysselissä ne olivat vielä paljon hurjemmat. Olihan paikka paikoin melkoista mutavelliä. 

 

EM-maastojen kaksi mitalia….aivan huikeeta. Nämä ovat kovia saavutuksia. Maastot ovat aina arvokisatasolla kovaa tavaraa ja nytkin varmaan tämä maastojuoksutapahtuma rankataan tämän kauden Euroopan kovimpien kestävyysjuoksukisojen joukkoon. Ellei se ollut peräti kovin. 

 

Niin...nuokin EM-mitalit osoittivat suomalaisen kestävyysjuoksun tason noususta. Ja varsinkin naisten. Ja oikeastaan kaikilla matkoilla 800m:stä maratoniin, ehkä esteitä lukuunottamatta, on menty selvästi eteenpäin. Tilastojen valossa naisten 800m:llä on tapahtunut suorastaan mullistava kehitys. Kun 3 vuotta sitten maan kakkosaika oli 2,09, niin menneenä kesänä sen alitti peräti 13 naista. 

 

Sara ja muutamat muut esimerkit ovat antaneet uskoa muille ja äkkiä huomataan, että menestyminen ja kehittyminen on mahdollista. Ja kun vielä tänä päivänä opiskelujen ja urheilemisen yhdistäminen onnistuu, niin silloin homma on enää vaan ”heittäytymisestä” kiinni. Todellinen menestyminen ja omien kykyjen ulosmittaaminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä. Joku kokenut kettu on sanonut, että ensin vaaditaan seitsemän vuotta oikeaa kunnon harjoittelua ja sen jälkeen voidaan ruveta hakemaan tuloksia. 

 

Hiihdon puolella monelle suomalaiselle tulee ”joululoma” hyvään paikkaan ennen Tour de Skiitä. Oikeastaan vain Kepalla näyttää olevan suorituskyky nousu suunnassa. Stä vastoin Iivo on pertsallakin pahasti kärjen vauhdista jälessä. Ja onko Suomen huollollakin housut kintuissa tämän fluorikiellon takia. Ei kylläkään pitäisi olla. Vai onko vaan meidän kärkihiihtäjien taso tuossa. Aikas outoa kuitenkin olisi, jos vaikkapa Iivon muutaman viikon takainen Rukan huippuvire olisi oikeasti kadonnut. 

 

Niin….toivottavasti vauhti kiihtyy jatkossa, sillä kun katsoo viikonlopun Vuokatissa hiihdetyn Skandinavia cupin tuloksia, niin hirvittää. Esimerkiksi miesten 20km:llä 20 parhaan joukossa 17 norskia! Yksitoista ekaa sijaa meni sinne suuntaan. Parhaana suomalaisena Miro Karppanen 19:sta. Naisten vastaavalla matkalla 10 sakissa 8 norskia. Suomalaista Vilma Ryytty hienosti 5:s. 

 

Tämä norjalaisten meno on hurjaa katsottavaa. Muissakin lajeissa. Kyllä siinä meinaa epätoivo iskeä, mutta periksi ei pidä antaa. Näillä sanoilla kohti Uutta Vuotta. 

 

Hyvää Joulua kaikille! Syökää, liikkukaa ja levätkää. Ennen uusia koitoksia. Ja muistakaa, seuraava koitos onkin jo Uudenvuodenjuoksu Karttulan kujilla 31.12. klo 18.00.

 

-Artsi