Sukset vaihtuu lenkkareihin…..

 

Näin siinä rupeaa käymään. Hiihtokausi alkaa olla tämän kauden osalta loppusuoralla ja itse asiassa jopa maalissa. Juoksijat sen sijaan kyyristyvät entista useammin starttiviivalle ja siitä sitten maaliin mahdollisimman nopeasti. 

 

Tosiaan kauden viimeiset SM-hiihdot olivat tuossa reilu viikko sitten. Kuka se väittääkään, että tällaiset väliaikalähdöt eivät olisi jännittäviä. Ja nyt oli taas vuorossa se minun suosikkikisa, jossa 50 km mennään pertsalla ja tottakai väliaikalähdöllä. Niin….83 hiihtäjää tuli maaliin ja viisi ensimmäistä oli maalissa minuutin sisällä. Huikeaa! Vain tämä kisamuoto mittaa aidosti sen, kuka on kovakuntoisin hiihtäjä. Naisten 30km:llä sen sijaan maaliin tuli vain 33 hiihtäjää. 

 

Miesten 50km:llä Imatran ja Jämin hiihtäjät valtasivat 6 ensimmäistä sijaa. Mutta myös Puijon hiihtäjät onnistuivat upeasti. 20 parhaan joukkoon mahtui neljä Puijon menijää. Ja sinne ylsivät myös nuoret Valtteri Pennanen ja Niilo Mäkinen. Petteri Koivisto oli vielä 30km:n kohdalla peräti 9:s, mutta pikku nitkahtaminen lopussa pudotti sijoitusta kymmenellä. 

 

Miesten tulosliuskan vihonviimeinen oli muuan Joel Hyyppä, joka on todella sinnikäs urheilija, kun vielä suksen voitelu meni täysin pieleen. Suksen valinta sen sijaan oli helppo, sillä kaverilla taisi olla vain yksi suksipari käytössä. Suoritus on kaikesta huolimatta arvostettava. Ja TV aikaakin tuli ihan mukavasti. Hyyppä on aiemminkin osallistunut näihin kisoihin. ”Minä voin sanoa olleeni kaksi kertaa Suomen huonoin hiihtäjä, saavutus se on sekin”, sanoi Hyyppä. Mutta toisinkin päin voi ajatella. Hyyppä on Suomen 83:nneksi paras 50km:n hiihtäjä. Siihenkään saavutukseen ei kaikki pysty!

 

Niin...ja tosiaan juoksukausi alkoi viikonloppuna ihan totisesti Lahden SM-maantiejuoksujen merkeissä. Miesten puolikkaalla loppuun juoksi 32 ja naisissa 18 kilpailijaa. Voittajat olivat tuttujakin tutumpia eli Jarkko Järvenpää ja Alisa Vainio.  P-savolaisista ehkäpä kovimman jytkyn teki Reippaan Anni Kuosmanen, joka naisten päämatkalla otti Alisan jälkeen upeasti SM-hopeaa. Tai onko tämä enää iso jytky, sillä voittihan Anni jo viime syksyn SM-maratonilla hopeaa.  Mutta silti upea aika 1.17.33 on P-Savon kaikkien aikojen tilaston kakkosaika heti Jääskeläisen Annen jälkeen. Hienoa Anni. 

 

SM-puolikkaalla mitalin viereen eli 4:nneksi juoksi Siilin lahja kestävyysareenoille eli ultraspesialisti Lipiäisen Satu. Hyvä juoksu myös Satulta. Lisäksi nuoremmissa 19-sarjan naisissa edelleen Siilin Pinja Laasanen takoi ennätyksellään 36.43 SM-kultaan. Myös veteraaneissa varsinkin RRR:n oranssivärit olivat vahvasti esillä sekä tottakai Vireen Niina Halonen, joka N50 sarjassa nappasi mestaruuden. Ja edelleenkään Niinan vauhti ei ole hyytynyt. Nytkin komea aika 1.30.46. 

 

Niinpä...ei näkynyt television urheiluruuduissa eikä muutenkaan SM-maantieltä kuvaa. Liekö ollut teksti tv:ssäkään tuloksia.  Ja paikallinen Savon Sanomat kirjoitti kisoista tasan tarkkaan kolme (3) lausetta! Siis vaikka maakunnan urheilija ottaa aikuisten sarjan kisassa SM-hopeaa. Taidan olla vähän outo, mutta voisinpa verrata tätä Annin SM-saavutusta vaikkapa Kalpaan. Ei Kalpa yltänyt tänäkään vuonna mahdollista pronssia korkeammalle. En väheksy Kalpaa millään tavoin. Päinvastoin porukka pelaa huikeaa lätkää. Mutta kumpi saa enemmän huomiota: Anni vai Kalpa. Ja kumpi laji saa lehdissä enemmän palstatilaa: Kestävyysjuoksu vai jääkiekko. Vaikka SM-mitaleista molemmat urheilee. 

 

No joo...kyllä Savon Sanomat on hienosti huomioinut myös yksilölajit ja vaikkapa juuri hiihdon ja kestävyysjuoksun. Mutta kun samaan aikaan Kalpa pelaa välieriä ja Anni ottaa SM-hopeaa, niin se huomioidaan siten että toisesta kirjoitetaan kaksi sivua ja toisesta yksi lause. Tällainen arvostus hyppäsi taas silmille. No sitten tietysti tullaan siihen, kumpi kiinnostaa suurta yleisöä. Pelien yleisömäärät ovat toki korkeat. Ottelutapahtumat ovat viety huikean hyviksi. Mutta kyllä esimerkiksi hiihdon ja yleisurheilun TV-katsojaluvut ovat korkeat. Ja myös...olen satavarma, että niille, joille esimerkiksi paperinen Savon Sanomat tulee (ja niitäkin on vielä aikas paljon), niin niiden lukijoista isoin osa lukisi juttuja juuri enemmän vaikkapa hiihdon tai juoksun osalta.

 

Ja voihan joku tätä arvostamista perustella siten, että kumpi laji on menestynyt viime aikoina maailmanlaajuisesti. No tottakai lätkä. Mutta pakko todeta, että kestävyysjuoksuun verrattuna lätkä on marginaalilaji. Ja tällä en vähättele tippaakaan jääkiekkoilijoiden menestystä. Mutta hieman vaikeampaa on meillä menestyä lajissa, jossa esimerkiksi Japanissa miesten kympillä 500 juoksijaa juoksee kympin alle 30 minuutin. 

 

No joo....itsekin käyn katsomassa liki kaikki Kupsin kotiottelut ja nytkin tuli pari kertaa käytyä tuolla jäähallissa. Tosin siellä kannatin kylläkin sitä seuraa, jota olen kannattanut noin 50 vuotta ja sitä seuraa, joka viimeisen 11 vuoden aikana on ollut jo 9 kertaa finaalissa. 

 

No niin....eiköhän tämä taas riitä....

 

-Artsi