Maaliskuun marinoita....

Muuta Leppävirralta muualle, jos haluat harjoitella hyvin ja menestyä. Näin otsikoi Savon Sanomat tässä taannoin. Siis sitä samaa, mihin minäkin vihjailin tässä joku blogi sitten. Eli miten ampumahiihtäjiä arvostetaan Leppävirran kunnassa. Nytkin Otto Invenius näkyy ja menestyy maailmalla jatkuvasti ja myös Jimi Klemettinen pokkasi nuorten MM-kisoista pronssia. Tukea ja euroja löytyy kyllä....tietyille tahoille ja tiettyihin lajeihin. Klemettisen koko perhe muutti joku vuosi sitten Kainuuseen juurikin olosuhteiden perässä. En olisi mitalimies, jos olisin jäänyt Leppävirralle, sanoi Jimi. Niin...tietojen mukaan esimerkiksi Invenius ei ole saanut euroakaan kunnalta. Vertailun vuoksi vaikkapa Suvi Minkkinen saa Joutsalta vuosittain noin 5000,00 euroa. Niin ja nythän tuossa Leppävirran tapauksessa on kyse ennenkaikkea olosuhteista.

Yleisurheilun puolelta on nostettava esille nuori Saga Vanninen. Aikuisten MM-mitali on kova juttu. Menestyksen taustalla on toki huima lahjakkuus ja tottakai onnistunut harjoittelu. Mutta onhan Saga vaatimaton, nöyrä tyyppi, jolla ei ole noussut pissit päähän. Ja hänhän ei ole vielä sukeltanut syvälle sinne some maailmaan. Ainakaan siinä määrin, mihin nämä meidän tietyt ”huiput” ovat tehneet. Ja vielä...onhan se outoa, että Saga jäi jo viime kesän näytöillä olympiakomitean apurahoissa kymppitonniin, kun vaikkapa joku Kristiina Mäkelä pokkasi puolta isomman summan. No joo, tottakai Kristiina.

Hiihdon puolelta Iivo osoitti Salpausselällä, että urheilullisella puolella homma toimii. Kunhan on oikea tyyli ja oikea matka. Ja ainakin Salpausselällä, jossa on tutut maastot ja huolto onnistuu aina. Haastattelutkin olivat asiallisia. Oliko Puijon tapahtumilla osuutta asiaan, ja vaikkapa siihen, että Iivo otti Käbon maalissa vastaan avosylin. Eli laidasta laitaan mennään. Niin....Puijon Suomen Cupissahan kaverilla läikähteli taas kerran. Iivon käytös on herättänyt tällä kaudella ihmetystä ja sisäpiirin mukaan sitä se on ollut jo pitemmän aikaa, mutta niihin ei uskalleta puuttua. Liitto on lapanen Iivon edessä. Puijolla vastustaja eli Parantainen ei tehnyt mitään väärää. Iivo olisi voinut pyytää anteeksi tapausta ja ainakin yleisöltä ja ennenkaikkea nuorisolta.

Puijon Suomen Cuppi oli kaikin puolin huikea tapahtuma. Ja yleisöä...sitä oli todella hienosti. Vai ei hiihto kiinnosta porukoita. Ja se nähtiin myös Salpausselällä. Hiihtotapahtumista Räsä Ukon laturetki tapahtuma Siili – Maaninka akselilla veti liki 1000 hiihtäjää viikonlopun aikana. Aivan huikeeta. Myös Pohjois-Savon maakuntaviestiiihto hiihdettiin Kiuruvedellä. Harmi, että tapahtuma jäi hieman varjoon. Ainakin median suhteen. Ja kyllähän se on huono juttu, että viesti kokosi vain 45 joukkuetta. Ja niistäkin 7 oli perhe ja kaverisarjan porukoita. Viestiä on uudistettu sarjojen ja osuuksien suhteen, mutta ei se kyllä näkynyt osanottajien määrässä. Ainakaan positiivisesti.

Vähän muutakin kuin urheilua….

P-Savon viimeisten viikkojen synkkiä uutisia: Orionin toiminta Kuopiossa loppuu. Muutosneuvottelut 40 työntekijän kanssa on aloitettu. Bella-Veneet irtisanoo 28 työntekijää Kuopiossa. Ponsse aloittaa muutosneuvottelut. Istekki aloittaa myöskin muutosneuvottelut. Siis tätä rataa….kukaanhan ei saa potkuja. Ne vaan vapautetaan tehtävistä.

Oliko nykyisen hallitusohjelman tavoite 100 000 uutta työpaikkaa. Sen saavuttamiseksi hallitus suunnittelee talouden tasapainottamiseksi useita leikkauksia ja muutoksia. Mitenhän tässä lopulta käypi. Työttömiä tulee lisää ja lakkoja on joka viikko. Homma on täyskaaoksessa.

Oliko yksi Sote uudistuksen tavoite nopea hoitoon pääsy ja joka paikkakunnalla palvelujen saatavuuden paraneminen. Nyt P-Savon hyvinvointi (vai pahoinvointi) alueen julkaisemat esitykset tulevaisuuden hyvinvointialueeksi ovat kyllä jotain ihan muuta. Kyllä siellä aikas monella paikkakunnalla oli sote palveluille kaksi tyypillistä sanaa: heikentyminen ja häviäminen kokonaan.

Säästöjä toki tarvitaan. Se on selvää, mutta tuon kaiken myllerryksen keskelle tarvitaan myös uudistuksia ja korvaavia palveluita, jotka kaikki taatusti maksaa. Ei kai nämä liikkuvat palvelutkaan ilmaisia ole. Ja olisiko syytä tsekkailla myös näiden Sote johtajien palkat ja myöskin edustajien hävyttömän suuret palkkiot. Sieltä voisi ne säästöt aloittaa.

Niin.....esimerkiksi Vieremän v.2015 rakennetun ja hyvin toimivan terveyskeskuksen suunniteltu lopettaminen toisi säästöjä noin 160 000 euroa. Iso summa, mutta se on 10 000 euroa vähemmän kuin hyvinvointialueen johtajan vuosipalkka! Sopiiko ihan kaikkien ajatusmaailmaan? Toivoa sopii, että Vieremän kävelytempaus Iisalmeen eli noin 50 km herättelee päättäjiä.

Nyt ruvetaan satsaamaan digipalveluihin ja etävastaanottoihin. Osalle varmaan sopiikin, mutta läheskään kaikille ei. Lääkärin kanssa kasvotusten…. se on monien toive ja lopulta monille ainoa mahdollisuus. Ja kyllä tässä mietityttää mitä seurauksia on, kun nuo vuodeosastotkin lakkaa. Voi niitä vanhuksia ja meitä vanhuksia. Ja omaisia. Lisäksi tulevaisuuden lääkärissä käynti ja lääkäriin pääsy. Helpottuuko se mukamas.

Tässä muutama viikko sitten oli hyvä kokemus, kun kävin lekurin juttusille. Kaikki toimi hienosti. Tai melkein. Varasin puhelimella aikaa: Olette jonossa ensimmäinen, sanoi naisääni. Odotin ja odotin. Lopulta.....40 minuutin odottelun jälkeen joku vastasi. Ensin ei meinannut onnistua lekurille pääsy millään. Sitten pienen taivuttelun jälkeen pääsin....heti! Ja lekuri oli lopulta huippu. Siitä pointsit.

Taas tuli mieleen, kun tässä tulee väliin moitittua ja kritisoiduttua asioita, niin toivottavasti ei kuitenkaan niin pahoin, kuin tuolla eri some kanavilla ja sen sellaisissa. Siellä näkyy ja kuuluu olevan sellaista haukkumista kaikesta mahdollisesta mikä liikkuu ja ei liiku. Ja siellä se haukunta kohdistuu ihan kaikkeen, jopa sellaiseen, jotka ajattelee asioista eri tavalla kuin itse. Eikä ne vihapuheetkaan mitään harvinaisia ole. Taitaa vaan olla niin, että omasta mielestä ”vääränlaiset” ihmiset eivät häviä maailmasta, vaikka haukutaan niitä aamusta iltaan. Ja aina voi miettiä sitä, että vaikka kuinka haukkuu jotain ihmistä tai asiaa, niin tuleeko siitä vaikkapa fyysisesti parempi olo? Nukuttaako illalla paremmin? Lakkasiko joku olemasta ruma tai lihava? Hävisikö rasismi? Tuliko homosta hetero? Ja niin edelleen.

Näitä(kin) edellä mainittuja asioita on hyvä itsekunkin pohtia mielessään iltalampun kodikkaassa loistossa.

-Artsi