SM-maastoista pientä poimintaa…

 

Niin….Junnu Vainio lauloi aikoinaan, että terveisiä Kotkasta. Siellä kunnon kundia ei päähän potkasta. 

 

Kotkan SM-maastot juostiin siis viime viikonloppuna. Itsekin tuli oltua paikan päällä. Ihan oivallinen kisakeskus. Juoksureitti oikeinkin hyvä. Kahden kilsan reitistä eka puolisko alamäkivoittoista maastoa. Toka puoliskolla hivuttava ylämäkiosuus ja väliin jyrkät töppyrät erottivat kyllä jyvät akanoista. Kokonaisuutena varmaan monelle ihan juostavaa maastoa. 

 

Niin...miesten yleinen 4km: Kultaa Mikko Kauppinen, VieKo ja P-Savo. Naiset yleinen 4km: Hopeaa Veera Mensonen, MaanMa ja P-Savo. Liki jättipotti ja melkoinen sensaatio. Siis siinä mielessä, että milloin viimeksi miesten ja naisten yleisissä sarjoissa on P-Savoon tullut kultaa ja hopeaa SM-maastoista? 

 

Kysymykseen en löytänyt ihan heti vastausta.  Onko näin, kuten eräs tilastonikkari arveli, että pitää mennä vuoteen 1987, jolloin Sirpa Kytölä saalisti Kempeleen maastoista hopeaa. No näin se varmaan onkin, mutta sitten äkkäsin, että juoksihan Pekkarisen Saara vuonna 2010 myös hopealle. Miesten puolelta en kyllä pysty antamaan mitään vastausta. Mutta olihan kyllä Mikon ja Veeran viikonlopun esitykset harvinaista herkkua tälle piirille. 

 

Ja olihan ne esitykset herkkua myös ennenkaikkea itse urheilijoille. Molemmille uran ensimmäinen yleisen sarjan SM-mitali. Mikon meno ei jättänyt Kotkan maisemissa ketään kylmäksi. Pojan askel sopii erityisen hyvin juurikin tuollaiseen maastoon. Ja kuntoa tältä kaverilta löytyy. Vaikka Mikon meno tiedettiin vahvaksi jo ennakkokaavailuissa, niin taisi se silti tulla muutamalla kanssakilpailijalle pienimuotoisena sokkina kisan edetessä. 

 

Veera lähti kisaan mitalin kiilto silmissä. Olihan alla Karttulan katujuoksun huikea meno. Toki maastot on aina maastot ja siellä keskimatkojen juoksijat ovat olleet monta kertaa vaikeuksissa juuri pitempien matkojen menijöiden kanssa. Tiukoille meni nytkin lopullinen välienselvittely. Itse asiassa loppusuoralle. Ja viimeiselle kahdelle metrille. Niin...voittaja Aino Suni oli varmaan melkoinen yllätysvoittaja. Vai oliko sittenkään. Olihan hän viime vuonna ollut Kalevan kisojen vitosella siellä kymppisijan tienoolla liki 17 minuutin ajalla. Eli ei kuitenkaan mikään jättiyllätys. 

 

P-Savoon tuli myös kolmas mitali, kun 19-sarjassa Laasasen Pinja oli kärkitaistelussa koko kisan ajan ja lopulta sai tuulettaa hopeamitalia maalissa. Näin Pinjan hyvä kevätkausi sai jatkoa, kun alla oli maantiejuoksun SM-mestaruus. P-Savoon livahti myös SM-mitaleja veteraanien sarjoista, kun Niina Halonen, Kaisa Pirkonen sekä Marjatta Räsänen ja Elina Mykkänen nousivat podiumille.

 

Kotkan SM-maastojen osanottajamäärät pysyivät suunnilleen viime vuotisella tasolla. Naisten puolella oli jopa hienoista nousua määrissä, kun taas miehissä pientä laskua. Mitähän tapahtuu ensi vuonna, kun maastot siirtyvät juostavaksi syksyllä. Itse olen jotenkin kevään kannalla, mutta toki ymmärrän, miksi niitä halutaan sinne syksyyn. Mitenhän monen juoksijan takki on jo tyhjä syksyn edetessä. Ja kuten nytkin osalla porukkaa on hieman sellainen asenne, että jos ei kamppaile aivan kärkipään sijoituksista, niin eipä sinne kannata lähteä. Tämä on lajin kannalta väärä tie ja näkyy sitten osanottajamäärissä.

 

Mitäs muuta...niin Kotkassa näkyi paikalla olevan myös Kaisa Mäkäräinen ja Ville Nousiainen. No toki he olivat siellä ainakin siksi, kun Villen tyttö Isabella oli 15-sarjan kisassa mukana. Sijoitus 12. No jätetäänpäs muut juoruilut sitten sinne Seiskaan…

 

-Artsi